Literatura

La sustancia del mal

Frederic Llopart 09-05-2020 12:43 Lectures 1366
Coberta de 'La sustancia del mal' de Lucca d’Andrea. Eix

Coberta de 'La sustancia del mal' de Lucca d’Andrea. Eix

Interessant novel·la de Lucca Andrea que es desenvolupa en un dels paisatges més emblemàtics i alhora més esquerps de centreeuropa com és el de les muntanyes Dolomites, muntanyes de referència i símbols de la regió del Tirol, amb el seus encants, amb pobles gairebé de postal i amb usos i costums també molt característics. La multitud d’esports de natura i risc que es poden practicar i els seus paisatges són elements que fan la narració encara més interessant. No obstant malgrat l’idíl·lic espai la novel·la també conté una trama fosca, obscura que requereix una investigació, gairebé començada per casualitat i acaba convertint-se en el descobriment d’uns fets que havien succeït ja feia anys.

Luca D'Andrea és un novel·lista iutalià Professor d'institut, entre 2009 i 2012 va publicar la trilogia juvenil de gènere fantàstic Wunderkind sota el pseudònim G.L. D'Andrea.

El 2013 va ser el guionista de la sèrie documental Mountain Heroes del canal Discovery, sobre els grups alpins de rescat de les Dolomites. Les muntanyes del Tirol del Sud van inspirar el seu primer thiller, La substància del mal (2016), que va esdevenir de seguida un èxit literari, publicat en més de trenta països, va entrar directament en la llista de més venuts i serà adaptat com a sèrie de televisió internacional. Amb la seva segona obra per a adults, Lissy, va guanyar el premi Scerbanenco 2017 de novel·la negra. La seva última novel·la és La mort d'Erika Knapp que serà publicada ben aviat.

En 1985, durant una terrible tempesta, Kurtz Schaltzmann, Markus Baumgartner i la seva germana Evi són brutalment assassinats en el Bletterbach, un enorme canó tirolès, els fòssils del qual expliquen la història del món. Trenta anys més tard, Jeremiah Salinger, un documentalista nord-americà recentment instal·lat en un llogaret de la zona al costat de la seva dona Annelise i la seva filla petita, s'obsessiona amb aquest cas mai resolt.

L’acció ens situa a l’any 1985 metre hi ha una tempesta terrible tres joves són assassinats a un espai que hi ha un jaciment de fòssils notables, Bletterbach, aquest fòssils són importants per conèixer la història del territori. Però no serà fins 30 anys més tard que un nord-americà Jeremiah Salinger aterra al Tirol i s’obsessiona amb la mort d‘aquets joves. Instal·lat en la petita vila, Siebenhoch, prop del jaciment. Es troba però amb el silenci i l’oblit. Sembla que ningú vulgui recordar els fets i com van colpir en aquell moment a la petita comunitat del poble. La majoria dels habitants fugen d’estudi quan se’ls interroga sobre els fets com si portessin al damunt una maledicció. 

Jeremiah Salinger el protagonista s’ha dedicat professionalment a fer reportatges audiovisuals junt amb el seu amic Mike. Han acabat  un treball sobre les bandes de rock del moment. La finalització del reportatge sembla que els porti també a una certa sequera creativa   i això el fa decidir a anar-se’n amb la seva esposa Annalise i la seva filla Clara, de cinc anys, a passar una temporada al poble natal d'ella pensant que allà trobarà tranquil·litat i potser una nova vena  d’imaginació. Un petit municipi alpí anomenat Siebenhoch situat en els Dolomites del Sud d'Itàlia. Allà creu que té potència fer un reportatge sobre el rescats de muntanya en una zona on hi ha molts accidents degut a una pràctica generalitzada dels esports de muntanya i també l’afluència de molta gent.

Hi ha un equip de persones que formen part del Socors Alpí que es juguen la seguretat i a vegades la vida per auxiliar els accidentats siguin on siguin i moltes vegades les actuacions es fan en condicions al límit.. Durant un enregistrament succeeix el que era impensable però possible un desgraciat accident en el que diversos homes perdran la vida i Salinger es troba cara a cara i per primera vegada amb el que acaba anomenat la Bèstia, la natura desfermada i sense possibilitat d’enfrontar-s’hi.

A partir d'aquell moment i per raons evidents el seu projecte de reportatges quedà suspès i amb poques possibilitats de que sigui  reprès. Això el fa entrar en una fase depressiva i obsessiva, i obsessiva també pel fet que recurrentment analitza els fets que van ocórrer trenta anys enrere amb la mort de tres joves assassinats mutilats. Crim no resolt i que la majoria dels habitants intenten oblidar-lo sense tenir en compte que possiblement l’assassí encara estigui en llibertat.

Salinger intenta reconstruir els fets però ell no és policia és una persona “normal i corrent” i per tant la seva investigació no té suport especial ni els recursos adequats i és a base de treball, interès, deduccions i també d’establir converses amb les persones que en poden tenir record la majoria dels que estan al seu voltant tenen coneixement dels fets, des del seu sogre Werner, exdirector del Socors Alpí i un dels homes que van descobrir els cossos mutilats, fins a la pròpia dona Annelise, tots poden ser i són sospitosos d'alguna manera per activa o per passiva i ningú desitja remoure el passat.

Sembla que tothom amaga algun coneixement sobre els fets i els amaga per no despertar velles rancúnies i disputes.

La narració va seguint els passos de la investigació que va fent Salinger, amb una resolució final mentre hi ha trames col·laterals que acabaran confluint.

Una novel·la que va creixent en interès i també en intriga en mig d’un paisatge espectacular però també amb una certa duresa pels fets.

Tensió, suspens, personatges ben definits, intriga creïble i una bona narració. Ingredient per una bona novel·la negra i aquesta ho és.

La sustancia del mal
Lucca d’Andrea
Editorial Alfaguara / Rosa dels Vents, (català)
Barcelona
Barcelona, 2017

Negre sobre blanc, notes de lectura

Frederic Llopart

Frederic Llopart

passant planes...

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No