Desescalada del confinament

Reinventar l’escola per fer una escola millor

Sóc mestra jubilada, que he treballat a l’Escola durant quaranta anys. Va ser durant el Franquisme que, amb il·lusió i esperança, vàrem lluitar per fer una Nova Escola, participativa, fent que els nens i nenes convisquessin en una mateixa classe, que els pares i els mestres col·laboréssim en un mateix projecte i que l’Escola fos el reflex de la Societat que era canviant.

Ara ens trobem en una altra realitat, que ens obre nous horitzons,  i en la qual l’Escola no pot ser un reducte:  ha de ser capdavantera.
Un virus ens ha fet canviar les nostres vides i fins i tot els nostres valors.

Els pares han realitzat un treball importantíssim durant el temps de confinament, que segurament feia molta falta, i que els ha acostat més als seus fills, i els ha fet descobrir molts recursos, cosa que, degut al treball o al fet de seguir uns  ritmes trepidants o donar prioritat a d’altres coses, no era possible.

Ara és urgent tornar a l’escola, que no podrà ser com abans perquè un maleït virus no ens ho permet, però on cal posar prioritats i imaginació.

No estic d’acord que els nens combinin les classes online amb les presencials, que uns hi vagin uns dies i els altres uns altres.

L’Escola és molt més que un aprenentatge de matèries. Per això no em sembla bé que aquells que tenen més mitjans: ordinadors , tabletes, pares que podran treballar des de casa i amb molts coneixements... es vagin distanciant cada cop més d’aquells que no en tenen, i anar fent així una societat cada vegada més injusta i més classificada en rics i pobres.

No podem fer que uns es trobin i els altres no. S’ha de reinventar l’escola, dotar-la potser de més personal i ocupar diferents espais a més de les classes.

En un moment de crisi econòmica com la que ens ve a sobre, no hem de deixar al marge aquells pares i sobretot mares, que no puguin treballar perquè els nens nomes poden anar uns dies a classe. Qui serà aquella a qui, com sempre,  li tocarà renunciar?

La nostra societat necessita fer de l’Educació un element prioritari i que respongui al Futur. Un futur amb més Justícia i amb igualtat d’oportunitats, amb persones més solidàries i compromeses. L’Escola, amb molta col·laboració entre tota la comunitat educativa i la societat, ha de transmetre aquests valors.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!