Alerta sanitària

Platges amb la covid-19, a qui consulten els ajuntaments?

Les decisions poc informades de gestió de la platja poden posar en perill als usuaris

Molts ajuntaments són reticents a demanar l’opinió als experts

Ramsés Martí 21-05-2020 13:37 Lectures 2684

Les platges són espais socialment poc ordenats. No imperen les mateixes "normes" d'ordre de circulació ni comportament. És un espai molt més desinhibit, i el fet que ens hi despullem n'és una de les proves més clares. Cada platja té una morfologia diferent tant social com física com de vies d'arribada. Aquests factors són canviants, alguns segons horari i d'altres segons meteorologia. Moltes de les iniciatives que s'estan ideant per part dels ajuntaments ofereixen una ordenació de l'aforament, però no el redueixen. I aquest estiu, almenys al principi, caldrà reduir-lo. Així mateix l'ordenació afecta principalment a l'àrea terrestre de la platja, però es difumina dins de l'aigua. Una zona que portarà de ben segur maldecaps aquest estiu.

Les mesures per reduir l'aforament de les platges no es poden basar tan sols en el fet que la població respongui a una crida de responsabilitat ni a un sistema d'informació de l'estat d'afluència consultable des de el mòbil. Calen mesures de control d'accés on es pugui controlar la quantitat de gent que hi entra i mesures per facilitar una sortida rapida. Cal informació directa, prèvia i a peu de platja. Cal establir més mitjans de control com la reducció dels espais d'estacionament, una vigilància, per part de l'autoritat, que faci palès la seva presència a la platja. Control que mai hauria de recaure en els professionals de salvament i socorrisme.

Així mateix totes les decisions que afectin aquests espais haurien de ser preses tenint en compte les opinions dels experts en la gestió de la seguretat d'aquest entorn. Molts ajuntaments obliden que, molt sovint el comportament de els corrents de retorn, els trencants o la mateixa morfologia de la platja, pot convertir una zona on ahir el bany era segur per a les persones d'edat avançada en un parany, el mateix en zones per a families amb infants.

Com a expert demano que regidors i tècnics municipals prenguin decisions informades, consultant als entesos en la matèria. Sovint, la por que posteriorment els pugui esquitxar el fet de no haver seguit les recomanacions, fa que no les vulguin demanar. Es fan inversions en equipament i sistemes amb el risc que comporta no comptar amb l'opinió d'experts en seguretat en entorn aquàtic.

Ramsés Martí i Biosca
Expert en seguretat en entorn aquàtic
Màster en gestió de riscos i emergències EPSI-UAB
Assessor en seguretat en platges

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No