Política

'Vostès no són útils a ningú'

El President del Gobierno va tenir una resposta molt crítica contra la CUP durant la sessió d’aprovació d’una sisena pròrroga de l’estat d’alarma. Els digué, entre altres coses: són una formació inútil, tot ho troben insuficient o inútil, fins i tot l’ingrés mínim vital… S’han plantejat a qui són útils? Si interessa la intervenció.

Veurà senyor President, jo no sóc de la CUP però puc entendre la seva actitud i en canvi no puc entendre la que vostè defensa. Li ho explico? La CUP va dir que aniria al Congreso a fer oposició al sistema, a posar-lo en evidència, no a sostenir-lo i apedaçar-lo. Tan el sorprèn que un partit polític compleixi el que va comprometre’s electoralment? Entenc la seva sorpresa...   

Són una formació inútil perquè no és útil a ningú? Això de la utilitat és un concepte molt subjectiu: allò que per a vostè pot ser inútil perquè no aporta res per al sosteniment del seu sistema, un sistema que entenc corrupte, pot ser perfectament vàlid per a impulsar un projecte diferent que no segueixi les coordenades que el seu partit, i altres partits del Congreso, defensen. I com a demostració que la CUP és un partit inútil planteja la seva crítica a l’ingrés mínim vital. No em dirà que el mèrit d’aquest ingrés és de partits com PP, Vox, C’s, PsoE... Si ara existeix aquest ingrés, migrat certament, és per la insistència del carrer, d’agents socials i de partits, que com la CUP, fa temps que ho van convertir en reivindicació. Que ara vostè se’n vulgui apropiar dóna la mesura moral d’un partit, el PsoE, que ha anat perdent la S i la O pel camí. Considero un mèrit, no únicament de la CUP, no ser útil als defensors d’un sistema polític nét del 78 i fill del 23-F.

És inútil no fer costat ni emparar una monarquia que ningú no ha votat? I no acceptar que la persona del rei sigui inviolable, que pugui fer el que vulgui impunement? I no únicament quan actuava com a monarca, la impunitat s’estén a tot. Si no es pot jutjar, no es pot investigar i acusar si cal?

És un inútil no acceptar que l’actual rei pugui renunciar a una herència provinent d’una persona encara viva? I que pugui desentendre’s d’una part monetària de l’herència, sense renunciar a la resta, corona inclosa? Ningú pot fer-ho!

És inútil denunciar que la cúpula judicial és hereva del Tribunal de Orden Público franquista, reconvertit nominalment en Tribunal Suprem i Audiencia Nacional? Encara segueix en les mateixes mans, és a dir, vinculats als mateixos interessos polítics, econòmics i socials.  

És inútil posar en evidència l’existència de clavegueres policials que tenen una actuació fora del control establert legalment i que serveixen interessos concrets i no declarats? Curiós, se’n diu policia patriòtica...

És inútil fer visible la fuita de capitals a paradisos fiscals? És una pràctica que les empreses de l’IBEX 35 practica habitualment: tenen quasi mil seus fora de l’abast del fisc espanyol. Una pràctica injusta, il·legítima però legal segons l’exministre d’Hisenda Cristobal Montoro, del PP.

És inútil assenyalar actuacions fiscals injustes? Fan que qui paga impostos hagi de pagar més per compensar aquestes fortunes que s’escapoleixen legalment de pagar segons els seus guanys.

És inútil explicar que el PsoE, gràcies a l’existència de l’extrema dreta pot diferenciar-se del PP? Si no existís l’extrema dreta, PP i PSOE serien molt iguals. Això converteix el PSOE en el mal menor: és millor el PSOE que els ultra fatxes.

És un inútil mostrar com els polítics aprofiten el que s’anomena “portes giratòries”? Poden tenir uns sous i unes jubilacions forassenyades. Posem alguns exemples?

José Montilla, com a Ministre d’Indústria, va donar suport incondicional al projecte gasístic Castor, del que Enagas era empresa promotora. El va qualificar d’urgent, necessari i prioritari, tot i que finalment va haver de tancar-se pels sismes que causava a les costes de les terres de l’Ebre i dels Ports. El tancament va costar 1.300 milions d’euros, que l’estat espanyol va haver de pagar a l’empresa ACS, propietat de Florentino Pérez. D’aquests milions, 113,10 van anar a parar a Enagas.

Ara Montilla ha renunciat al sou d’ex-president, de 92.000 euros anuals, per passar a cobrar la nòmina, com a membre de consell d’administració d’Enagàs, de 160.000 euros. La llei catalana no li permet compaginar les dues ocupacions remunerades. Malgrat aquesta renúncia al sou, mantindrà el seu despatx i els tres empleats, que costa 400.000 euros a la Generalitat. I segons Iceta pot utilitzar el despatx d’expresident per les seves gestions a Enagas. El consell d’administració d’aquesta gasística té majoria absoluta de polítics: casualitat?

La llei espanyola sí que permet mantenir la pensió vitalícia quan s’accedeix a un càrrec privat, i això ho tenen molt clar tant Felipe González com José Maria Aznar. Com a expresidents cobren 74.580 euros anuals, que no han de justificar com els han utilitzat; dos treballadors a la seva disposició; cotxe oficial amb conductor; escorta i viatges gratuïts per terra, mar i aire.

Tant Aznar com González han compaginat la pensió vitalícia amb el sou a empreses i fins i tot, en alguns moments, sous públics. El socialista ha arribat a cobrar dos milions d'euros, al llarg de la seva vida, gràcies a aquesta pensió vitalícia. Són uns diners que va compaginar primer amb el seu càrrec de diputat, després de deixar la presidència de Govern, i després amb la seva activitat en el sector privat com a directiu de Gas Natural i consultor per a altres empreses.

Aznar també ha compaginat aquesta pensió amb la seva activitat en el sector privat com a assessor de diverses multinacionals i conferenciant. Aquest any afegirà al seu sou vitalici d’expresident 1,5 milions d’euros procedents del que cobra com a conseller de diferents multinacionals, dels drets d’autor i de la seva consultoria. Per cert, a les seves conferències parla vehementment de la necessitat de moderar els sous com a via per a superar la crisis. Coherència pura o hipocresia?

Senyor Presidente, jo sí que m’he plantejat a qui són útils grups com la CUP. Vostè no? Ja entenc el motiu...

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!