Literatura política

Tota la veritat

Frederic Llopart 25-07-2020 12:58 Lectures 481
Coberta de 'Tota la veritat'. Eix

Coberta de 'Tota la veritat'. Eix

Llibre molt interessant sobre com es va desenvolupar el “procés”, de com es va gestar i portar a terme el major desafiament polític que Catalunya ha presentat a l’estat.

Sis periodistes que segueixen l’actualitat política en diversos mitjans de comunicació elaboren un recorregut precís del que va ser el camí que es va recórrer des de la gestació del procés fins el final del mateix que dissortadament ha colpit el país i ha posat entre les cordes la relació entre Espanya i Catalunya.

Són visions des d’angles diversos però que sumats no grinyolen, sinó que donen una visió molts clara i molt didàctica de com es va actuar, quins inconvenients, quines dificultats i també quines respostes van tenir cada un dels principals protagonistes del fet que van començar amb aquella consulta del novembre del 2009 fins el final del procés (almenys en aquest fase) en el judici al Tribunal Suprem amb unes condemnes fora de lloc i més lligades a una decisió exemplaritzant que a fer justícia.

Els autors són periodistes reconeguts i la seva opinió és molt valorada i tinguda en compte a l’hora de conformar opinió política.

Ferran Casas (Barcelona, 1977) és subdirector de NacióDigital i els darrers vint anys ha fet periodisme polític a Barcelona i a Madrid. Col·labora a TV3, la Sexta, Catalunya Ràdio i Radio Euskadi.

Gerard Pruna (Barcelona, 1987) és cap de política del diari ARA, on treballa des del 2015. Abans havia estat coordinador de política a Europa Press. Col·labora a Ràdio Nacional i la SER.

Marc Martínez Amat (Santpedor, 1983) és cap de Política de RAC1 i fa seguiment de la política catalana i particularment del Govern de la Generalitat des del 2005. És professor de comunicació política a Blanquerna (Universitat Ramon Llull) i a la Universitat Pompeu Fabra.

Neus Tomàs (Barcelona, 1973) és directora adjunta d’Eldiario.es, càrrec que també havia ocupat a El Periódico de Catalunya. Cronista política des de fa vint anys, col·labora en diversos mitjans, entre els quals cal esmentar TV3, La Sexta, Catalunya Ràdio, RAC1, la Cadena Ser i RNE.

Odei A.-Etxearte (Santa Coloma de Gramenet, 1982) és periodista de VilaWeb. Durant dotze anys va ser redactora de política a El Punt Avui. Col·labora en mitjans com Catalunya Ràdio, Ràdio 4, TV3, 3/24 i el Canal 24 horas.

Roger Mateos (Barcelona, 1977) és cap de Política de l’Agència Efe a Catalunya. Des del 2004 ha compaginat la cobertura de l’actualitat política catalana amb l’interès periodístic per Corea del Nord i l’espai post-soviètic.

És un treball honest, amb molta informació. Bones agendes de contactes i per tant informació de primera mà, sense interferències, treball d’investigació periodística que acaba conformant un llibre bàsic, diríem que fonamental per situar cada moment i cada protagonista en l’escenari global del procés.

Es treu a la llum informació fins ara desconeguda, l’operació urnes, la configuració de l’estat major, l’estada a la Catalunya Nord, les reunions a moltes bandes, els debats, discussions i enfrontaments, la vigilància judicial, l’arribada de les urnes, els censos, les paperetes, la persecució a l’estil del gat i la rata de la guàrdia civil, les primeres mobilitzacions i un llarg etcètera i molts més aspectes desconeguts fins ara i també molts elements ja coneguts de manera parcial que ara es completen amb la informació que aporten els autors del llibre.

I hi ha document molts interessant com és el discurs que havia de fer-se per proclamar la independència, un text precisament de Quim Torra, un text molt ben elaborat, amb la dosi d’èpica i patriotisme necessària però també crec que amb alguns tòpics i alguna interpretació interessada de la història.

La lectura del llibre genera un cert vertigen de veure com avança el procés i, tot i coneixent com va acabar, perquè ho he viscut i patit  però es fa amb un full de ruta incert, sens resposta política per part de l’estat i inexorablement es va al xoc de trens i ningú sembla aturar la locomotora. Sorprèn però també una certa imprevisió, excessiva confiança en que no hi hauria resposta agressiva i també sorprèn la nul·la voluntat de Rajoy no moure’s ni un pas i deixar a la justícia la resposta dura venjativa i agressiva

Treball excel·lent i rigorós, una crònica esplèndidament explicada que ens aporta de moment i sense que ningú ho hagi desmentit. Tota la veritat, potser no és tota però n’hi ha molta. Perquè si el govern feia, i es dissecciona amb precisió tot el que es va fer, trobem a  faltar, per posar-hi un mínim però, el que també feia l’oposició del Parlament i com viuen aquells dies. Algunes esparses aparicions però segur que també van jugar el seu paper a fons.

Quan es vulgui historiar el “tot“ del procés, les causes i les conseqüències, el llibre Tota la Veritat serà d’obligada consulta i ara ja és d’obligada lectura per aquells o aquelles que vulguin entendre el que va passar de veritat en el tram final del procés.

Tota la veritat
Ferran Casas, Gerard Pruna, Marc Martínez Amat, Neus Tomàs, Odei A.-Etxearte, Roger Mateos
Col·lecció Pausa
Ara llibres
Barcelona, novembre 2019

Negre sobre blanc, notes de lectura

Frederic Llopart

Frederic Llopart

passant planes...

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No