Coronavirus

Toc de queda

Bernat Catasús. Eix

Bernat Catasús. Eix

La pandèmia de la covid19 torna a incidir a les nostres vides de forma important. El risc de rebrot és elevadíssim, amb valors que ni a la primera onada, la del març, havíem vist. El diumenge 25, superava els 700 punts, quan al març no va superar els 500. Si que es veritat que la situació és molt diferent, s’estan fent milers de proves PCR i d’antígens diàriament, quan al març ben just  sabíem pronunciar el nom de la pandèmia. 

El diumenge ens van tornar a sorprendre els nostres governants amb una mesura que ja feia dies que sonava als telenotícies, el toc de queda. Aquesta mesura, que ja s’aplicava a França, consisteix en limitar la mobilitat dels ciutadans durant la nit. L’objectiu és evident, que la gent es quedi a casa, limiti els contactes socials i per tant, disminueixin els contagis. 

El toc de queda doncs, queda instaurat des de la nit del 25 al 26 d’octubre i fins a nova ordre. I és aquest punt on hem d’aturar-nos i pensar. Estem davant d’una nova mesura amb dubtosos resultats si no es controla d’una forma adequada. Perquè qui vigilarà si es fa un rave a Pontons o un botellón a Mediona? 

Els Mossos d’Esquadra tenen els recursos que tenen, per tant, fem-los la feina fàcil i per tant, apliquem mesures que es poden fer complir. O tornarem a caure al parany de normatives incoherents com la prohibició de fumar al carrer? Des de que la norma és vigent encara no s’ha multat ningú. Pensem-hi. 

Un altre cop estem davant d’una mesura que farà pagar justos per pecadors. Els que fan botellón, seguiran amagant-se per fer-lo, perquè ja ara, sense estat d’alarma, és il·legal i per  tant, ja se’ls pot perseguir i multar al que en fan. Potser aquí està el problema, la permissivitat que amb o sense pandèmia tenen alguns de la nostra societat amb un escut d’impunitat sense límits.

Mentrestant, el que plegui de treballar a les 10, no podrà treure el gos, no podrà anar a fer esport o qualsevol altra activitat tot i anar sol. Les altres víctimes de la mesura seran de nou les petites i mitjanes empreses del país, tots aquells establiments i locals que seguiran tancats o veuran com han de reduir la jornada d’obertura, des dels bars i restaurants, teatres, gimnasos, entre d’altres. 

Les mesures han de ser clares i concises, que siguin de fàcil aplicació i també és fonamental que s’expliquin bé. Perquè es van tancar els bars fa 10 dies? Quin motiu ens van donar? Donar informació i ser transparents és fonamental, cal que els governants surtin en roda de premsa a donar explicacions i motius, i no com ara que surten a no dir res. Ah, també és important que surtin més tècnics i menys polítics. Aquest últim punt sembla que la consellera de Salut, la igualadina Alba Vergés, l’hagi entès molt bé, doncs últimament se la veu ben poc.

Bernat Catasús
Junts per Sant Quintí

També et pot interessar