Pedagogia Terapèutica

Tegar, 50 anys d’atenció amb cor

Tegar, 50 anys d’atenció amb cor. Ajuntament de Vilanova

Tegar, 50 anys d’atenció amb cor. Ajuntament de Vilanova

El 15 de novembre de 1970 començava a caminar el Centre de Pedagogia Terapèutica Sant Miquel, impulsat per iniciativa de familiars de persones amb capacitats diverses i de professionals involucrats, amb absoluta complicitat dels responsables municipals. Aquell projecte tenia la vocació d'omplir un buit a la comarca i el seu naixement suposava una aposta ferma sorgida des de baix, de l’empenta de les pròpies persones afectades, per promoure la inserció social i laboral d’un col·lectiu que gaudia d’escasses possibilitats de participar a la societat.

El centre va néixer originalment amb les seccions d’escola, pre-taller i taller, amb la finalitat de crear els hàbits d’autonomia personal en l’aprenentatge i en l’àmbit laboral, així com fomentar les habilitats socials dels usuaris i usuàries. I de seguida va veure la necessitat d’ampliar les seccions, tant formatives com de taller. Als anys 80, d’acord amb la legislació del moment, es va reestructurar en Centre Ocupacional i Centre Especial de Treball, i el 2013 es va passar a anomenar oficialment Mancomunitat Tegar del Garraf.

En tots aquests anys, el Tegar no ha parat d’evolucionar i créixer, d’ampliar els serveis i les activitats per als seus usuaris i usuàries, però ha mantingut sempre una mateixa constant: la cerca de la qualitat, la innovació i l’excel·lència. De ben segur, aquest compromís explica que el centre arribi als 50 anys d’història havent esdevingut un referent imprescindible al territori en l’atenció de les persones amb capacitats diverses i alhora una entitat d’economia social i solidària exemplar i sòlida, la més gran del Garraf.

Penso que aquest aniversari tan destacat ha de ser un bon moment per reconèixer les persones que han fet possible, amb la seva vocació i dedicació, que aquell inicial Centre Sant Miquel hagi evolucionat fins al Tegar que coneixem avui. Les persones que hi han posat el cor. La situació de pandèmia que estem vivint malauradament ens impedeix celebrar els 50 anys com correspon, però ens emplacem a fer-ho així que sigui possible, amb el desig que aquesta commemoració sigui també una manera de reconèixer els protagonistes de la trajectòria del centre.

Entre els reconeixements necessaris cal posar en valor els equips humans que han passat per l’entitat i que hi han deixat la seva empremta; professionals, monitores i monitors, persones col·laboradores, que han instaurat metodologies i formes de funcionament, però sobretot han impregnat el centre de valors que posen al davant de tot l’atenció a les persones, la promoció de l’autonomia personal, la potenciació de les capacitats i el talent de cadascú, el suport personalitzat, atenent a les necessitats i perspectives de cada persona.

Això és el que fa que la tasca de la Mancomunitat Tegar arribi més enllà de l’espai físic on es desenvolupa i que sigui un valor del territori, amb el qual tots els municipis de la comarca estem compromesos. A Vilanova i la Geltrú, i també al conjunt del Garraf, tenim sort de comptar un servei creat per atendre i apoderar persones que, malgrat puguin tenir més dificultats, tenen un gran potencial per aportar a la nostra societat. Sens dubte, el Tegar és una de les principals institucions promotores de la igualtat d’oportunitats a la comarca, i la seva existència converteix el nostre entorn en un lloc millor on viure.

El Tegar celebra 50 anys amb reptes i projectes de futur, per seguir essent més present a la vida quotidiana de la ciutat i la comarca. Per molts anys, a la Mancomunitat Tegar. Felicitats a les persones que hi treballen i ens en fan sentir orgulloses, i sobretot: felicitats a les usuàries i els usuaris, que són veritablement l’ànima del Tegar. Gràcies a les famílies per confiar-hi i per fer que tot l’esforç tingui sentit. Esperem celebrar-ho plegats aviat!

 

Olga Arnau i Sanabra
Alcaldessa de Vilanova i la Geltrú
Presidenta de la Mancomunitat Tegar del Garraf

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar