#ConstruïmFutur

Un Penedès amb treball digne, sostenibilitat i igualtat

Josep M. Romero Velarde, secretari general CCOO Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf. CCOO

Josep M. Romero Velarde, secretari general CCOO Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf. CCOO

Estem vivint un moment excepcional. Temps convulsos, canvis vertiginosos, dificultats extraordinàries i un eixamplament creixent i preocupant de la desigualtat social. La pandèmia ha fet cristal·litzar una crisi de profunditat i conseqüències dramàtiques, que no ens permet ser gens optimistes sobre la possibilitat d’una sortida indemne per a la majoria social. Hem tornat a veure novament les febleses estructurals d’un mercat de treball marcat per un atur disparat, el juvenil en rècords europeus, precarietat, pobresa laboral, parcialitat no desitjada, baixos salaris o una divisió sexual del treball que desvaloritza les tasques de cures, exponent màxim de la desigualtat de gènere. I tot plegat, si ja era prou greu, ha empitjorat de forma substancial amb un nombre significatiu d’empreses tancades i llocs de treball que no es recuperaran d’aquesta catàstrofe.

Les desigualtats continuen sent un factor decisiu erosionador de la cohesió social i la democràcia. Malgrat alguns avançaven la fi del treball, aquest continua sent el vehicle de vertebració social i d’autorealització personal més rellevant. El sindicalisme confederal i de classe que representem continuem exigint la derogació de la reforma laboral, que va desequilibrar les nostres relacions laborals, va castigar i empobrir de forma severa les nostres vides.

Som conscients que estem davant un canvi de paradigma provocat per la digitalització, els avenços tecnològics, la IA, el model de plataforma digital, la lluita contra el canvi climàtic o la feminització del mercat laboral. Enfrontem un atur creixent i un marc laboral que incrementa el nivell d’autoocupació, disponibilitat empresarial sobre flexibilitat acordada, precarietat a la contractació, rotació, “nomadisme laboral” amb canvis continus d’empresa, impersonalitat, complexitat i fragmentació d’empreses.

Les CCOO del Baix Llobregat Alt Penedès, Anoia i Garraf hem convocat el nostre 3r congrés amb el lema: #ConstruïmFutur: Treball Digne, Sostenibilitat i Igualtat i tindrà lloc el 15 d’abril al Teatre Casal de Vilafranca del Penedès. Pretenem obrir un debat interpel·lant a la gent treballadora i al conjunt de la ciutadania, per orientar la nostra acció sindical cap als sectors més perifèrics i vulnerables del món del treball, aquells que pateixen en primera persona la lluita contra la precarietat, la pobresa laboral i l’exclusió. Reforçar la idea de democràcia econòmica, incrementar la participació del factor treball en la presa de decisions estratègiques a l'empresa i polítiques redistributives. Influir i participar en els governs dels grans reptes del moment - demogràfics, socials, tecnològics i ecològics -  teixint aliances. La dificultat d’articular els interessos, anhels i preocupacions d’una classe treballadora cada cop més diversa i complexa. Trobar noves formes d’organització, de relació i representació social més enllà del lloc de treball i garantir la protecció de la vida de les persones. Ens exigim també avançar en la feminització del sindicat. Empènyer aquesta onada violeta per conquerir una societat i un món del treball igualitari, lliure de bretxes salarials i de violències masclistes.

Volem participar en reforçar el diàleg social i arribar a acords de mirada llarga que transformin el Penedès, les nostres empreses i teixit productiu, en un territori amb poca cultura de concertació. La Taula per la Reindustrialització del Penedès i alguns Acords locals que hem subscrit darrerament van en la direcció correcta de protegir teixit productiu, preservar llocs de treball, incrementar protecció social i construir un nou model productiu sostenible i circular. Tocarà desenvolupar, fer realitat i avaluar algunes de les idees, projectes i propostes i alinear les polítiques econòmiques d’ocupació per reduir les altes taxes d’atur - posant el focus en dones, joves, aturats de llarga durada - en crear ocupació de qualitat, ben remunerada, segura i amb drets. En definitiva, arrelar el diàleg social a les necessitats de les persones, amb treball digne i transicions justes, sense resignar-nos a exigir al conjunt de forces polítiques que cooperin per teixir consensos i aprovar polítiques pressupostàries expansives per incrementar ingressos, augmentar despesa social i desenvolupar inversions estratègiques i infraestructures compromeses amb un desenvolupament socioeconòmic sostenible, equilibrat i inclusiu.

CCOO volem continuar sent un agent decisiu per dimensionar els nostres serveis públics, especialment en salut, educació i dependència. Assumir la transició ecològica com a gran oportunitat per generar llocs de treball de qualitat. Incidir en transformar el pas d’una economia extractiva i rendista per una altra d’innovadora, productiva, sostenible i centrada en la millora del benestar de les persones i del territori.

Diversificar l’economia, apostar per sectors de futur i de valor afegit, sobre la idea de polítiques industrials potents. Sense indústria no hi pot haver un futur de reactivació econòmica viable que ha de significar una millora de les condicions generals de vida. Dimensionar l’economia de les cures per posar la vida al centre i dignificar les condicions de treball d’aquest potencial nou filó d’ocupació. Millorar el sector terciari, serveis de qualitat i un turisme connectat al patrimoni, a la cultura, a la història i al paisatge. Aprofitar i desenvolupar millor les energies renovables, nous models de formació professional i aprenentatge al llarg de la vida en un món del treball en canvi permanent. Impulsar la mobilitat sostenible, els plans de desplaçament d’empreses, millorar els accessos als polígons d’activitat econòmica, promovent l’accés de transport públic i la seva governança. També volem ser presents i participar per reforçar la dimensió social i d’utilitat a la ciutadania en la construcció de la Vegueria del Penedès.

A nivell intern, reforçarem l’assessorament sociolaboral i l’atenció a les persones que demanen el suport i la tutela del sindicat. En aquesta direcció, va la posada en marxa del nou servei d’assessorament social i de suport en la tramitació dels diferents ajuts públics que oferim als nostres locals o la col·laboració que hem iniciat amb Càritas i l’Economat de Vilanova i la Geltrú, per proveir d’aliments i recursos als sectors socials més febles de la nostra societat.

Afrontem aquest 3r. Congrés amb una unió intercomarcal consolidada que continua apostant per generar sinèrgies i expressant la diversitat de 4 comarques com una riquesa, força i projecte compartit. Amb la satisfacció de revalidar la condició de primera força sindical al Garraf i al Penedès. Amb una afiliació estable que ja supera les 4732 persones, 604 delegats i delegades representants a les empreses i amb una posició financera solvent i estable. Enguany hem atès de manera individual a Vilafranca, Vilanova i Sant Sadurní, més de 855 persones de forma presencial i 375 de forma telemàtica.

El nostre és un lideratge que ve de lluny, que s’arrela en la defensa dels interessos laborals, econòmics i socials de la classe treballadora. Ens organitzem per a la transformació social, pels valors associats al progrés, compromesos amb la regeneració ètica i amb un model de societat crític, reivindicatiu, generador de drets i solidaritat. Incansables, persistents i resilients a favor de la igualtat d’oportunitats, l’equitat, la justícia i la cohesió social. En un moment com l’actual, també volem toca enviar un missatge de certesa basat en les eines de la reivindicació, mobilització, proposta, la negociació i la capacitat d’acord. Aquest congrés, vol ser l’expressió dels reptes, il·lusions i anhels d’una classe treballadora protagonista, que vol fer del Penedès un territori de treball digne, sostenibilitat i igualtat.

Josep M. Romero Velarde

Secretari general CCOO Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!