Mobilitat

Vilafranca, ‘Ciutat 30’: Salut, seguretat i sostenibilitat

Amb la moció presentada per Vilafranca en Comú per declarar «Vilafranca Ciutat 30» al darrer Ple i aprovada per unanimitat, Vilafranca passarà a formar part del moviment «Ciutat 30», com Barcelona, Tarragona, Reus, Vic, Lleida i d'altres ciutats espanyoles i europees.

Aquest moviment comença amb una Iniciativa Ciutadana Europea, registrada el 2012 i anomenada «30 km/h: per uns carrers més habitables», amb l'objectiu d'assolir una mobilitat més sostenible, segura i saludable.

Limitar el trànsit a 30 km/h a les vies urbanes comporta una reducció del nombre i gravetat dels atropellaments, segons dades de l'Agència de Salut Pública de BCN  i de l'OMS.

Aquesta limitació permet la convivència a la calçada de cotxes, bicicletes i patinets. Les voreres passen, així, a ser d'ús exclusiu per a vianants i vehicles de persones amb mobilitat reduïda.

Disminueix, també, el soroll ambiental i provoca un descens en picat de la contaminació en els nuclis urbans. Ambdós, efectes molt beneficiosos per a la salut.

Ciutat 30 combina, doncs, el desig de fer ciutats i viles més segures i saludables amb la necessitat d'avançar cap a una mobilitat sostenible en el sentit d'aturar l'emergència climàtica, en la qual les emissions dels cotxes hi juguen un paper important, tal i com s'assenyala en el Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima de Vilafranca del Penedès (PAESC).

La pandèmia actual ha accentuat aquesta necessitat, perquè la mobilitat ciutadana s'ha hagut d'adaptar, per raons de seguretat sanitària, a espais el més ampli possibles. I també ha posat de manifest la necessitat de respirar aire net, atès que la contaminació augmenta les afeccions respiratòries i agreuja el pronòstic de la CoVID19.

La seva implementació no serà immediata. Cal modificar l'Ordenança Municipal de Circulació i augmentar el nombre d'aparcaments per a bicicletes i d'aparcaments perifèrics per a cotxes. Però aprovant aquesta mesura, Vilafranca ha fet un gran pas endavant i des de Vilafranca en Comú, que en vam promoure la declaració, ho celebrem.


Montse Romagosa
Vilafranca en Comú

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!