Pacte de Toledo

La nostra? no, la seva...

29 de desembre, no he pogut anar a Barcelona a la concentració contra l’aplicació de les mesures que proposa el Pacte de Toledo. El confinament no em permet canviar de comarca, i Vilanova i la Geltrú és al Garraf...

El Telenotícies Migdia, conduït per Raquel Sanz i Xavi Coral, parla de la concentració de pensionistes que hi ha hagut a diferents ciutats de l’estat. El que havia de ser una gran concentració a Madrid, en el nostre cas, es va convertir en concentracions a les capitals de província degut al tancament perimetral de Catalunya. Posteriorment, seguint el confinament comarcal, les concentracions es van multiplicar, i per tant van perdre visibilitat i contundència. En acabar les imatges de la concentració a Madrid es fa un comentari sobre l’augment de les pensions per damunt de l’IPC i de les conseqüències negatives que això pot tenir. Immediatament dóna la paraula a Concepció Patxot, professora d’Economia de la Universitat de Barcelona. Retreu que les pensions pugin més que els sous i recolza les mesures del ministre Escribá que, segons ella, busquen l’estabilitat del sistema de Pensions. Per altra part, en la seva intervenció, argumenta que cal retardar la jubilació perquè vivim més anys i cobrem massa anys la pensió.

I més coses, però ara l’objectiu no és explicar en detall la seva intervenció, ni fer-ne una rèplica aprofundida. L’objectiu d’aquestes ratlles és un altre. Discrepem plenament de les argumentacions de la senyora Concepció Patxot, però no hi hauria res a dir si a continuació hi hagués hagut un espai perquè economistes, que tenen un punt de vista absolutament diferent, haguessin tingut espai per explicar les seves raons.

Però no, TV-3, la nostra, ha estat la seva, la dels que volen ignorar que un 60% de les pensions queda per sota del sou mínim, i en alguns casos molt per sota. Molt per sota del que un diputat cobra de dieta pels dies que ha de menjar a Madrid.

Molt per sota del que la UE considera que ha de ser el sou mínim per poder sortir de la precarietat.

Li fa por al TN Migdia que es digui que el problema no és que les pensions (les que són altes) quedin per sobre del Sou Mínim Interprofessional sinó que molts sous siguin descaradament baixos?

Tem que es parli de la bretxa de gènere tant en el cas dels sous com en els de les pensions? Prefereix silenciar que moltes de les mesures que el ministre Escribá impulsa són únicament profitoses per a gent amb sous alts, grans empreses i sindicats majoritaris?

Considera que s’ha de silenciar que la seva reforma pretén entregar progressivament els milions, molts milions, de les pensions públiques, a mans de l’especulació privada, de la banca i fons voltors?

Ens volen fer creure que la lluita per aconseguir una pensió digna és un acte d’egoisme dels actuals pensionistes que pretenen “menjar-se” diners que haurien de ser per als nous pensionistes?

Una economista no pot entendre que una cosa és defensar els pensionistes i una de molt diferent és defensar les pensions? Les públiques, naturalment.

És molt complicat adonar-se que quan defensem les pensions estem defensant el dret present i futur a cobrar una pensió pública digna?

Que si ara tenim drets socials és perquè anteriorment altres els havien conquerit i que els drets futurs dependran de la nostra lluita d’avui?

A les nou he mirat el Telenotícies Nit. M’hauria agradat haver d’esquinçar l’escrit però, tal com em temia, més que fer-lo bocins he hagut d’enviar-lo a la premsa.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!