Adéu 2020

2021: any d’esperança i de reactivació

2021: any d’esperança i de reactivació. Ajuntament de Vilanova

2021: any d’esperança i de reactivació. Ajuntament de Vilanova

Quin any tan insòlit hem viscut. Acabem el 2020 amb el desig de deixar-lo enrere i les esperances posades en el 2021, que ha de ser un any de recuperació. De recuperació individual i col·lectiva, des d’un punt de vista emocional, de salut, social i econòmic.

El 2020 hem plorat la pèrdua de moltes persones estimades. Ha estat un any de dolor i de desconcert, per la incertesa generada per la pandèmia mundial. Un any molt dur, que ens ha afectat a totes emocionalment.

D’altra banda, però, també ha estat un any per valorar la capacitat de mobilització ciutadana en pro de la comunitat. Hem vist centenars de persones voluntàries a l'Economat, ajudant a dur menjar i medicaments a les persones grans, aplaudint cada dia la tasca dels serveis sanitaris... Ha estat un any que ens ha enfortit i que ha posat valor a la comunitat.

I aquest any també hem vist com esclatava una crisi social i econòmica de gran abast, sense haver-la pogut preveure, i que està fent patir moltes persones i famílies que es veuen sense feina o amb els negocis aturats. El 2020 deixa moltes persones en situació de vulnerabilitat i moltes empreses amb unes perspectives econòmicament complicades.

Totes les administracions hem procurat, amb més o menys encerts, atendre totes aquestes afectacions que ha tingut la pandèmia en la ciutadania, en el conjunt de la societat. Per la part que pertoca a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, penso que es va donar resposta de forma àgil a l’atenció immediata a l’inici del confinament, amb la coordinació dels serveis essencials i del voluntariat per arribar a tot arreu on feia falta. La ciutat va respondre davant una situació inèdita i inesperada, i penso que d’aquesta experiència també n’hem sortit reforçats.

Tot seguit es va redactar el Pla de Xoc Social i Econòmic, un pla a curt termini, per donar resposta a l'increment de necessitats socials i econòmiques de les diferents famílies i empreses de la ciutat. L’Ajuntament va modificar partides pressupostàries per valor de 3 milions d’euros, per complir el pla fins acabar l’any. Ara podem dir que s'han desenvolupat el 90% de les actuacions del pla, amb increments en els ajuts socials, els ajuts en habitatge i els ajuts a les empreses, com a línies principals.

I el 2021, què ens espera? L’arribada de la vacuna aquests dies ha injectat un cert optimisme, que ja feia falta, però cal ser conscients que la pandèmia no ha acabat, que cal continuar mantenint moltes mesures de contenció i que els efectes de la crisi social i econòmica encara duraran temps.

El nostre focus, com a govern municipal, és la reactivació de la ciutat. Dotar d’eines i recursos perquè Vilanova i la Geltrú es recuperi econòmicament i socialment. Estem definint ja un nou pla que ens ha de servir de guia, el Pla de Reactivació Econòmica i Social, que volem que sigui un pacte per la ciutat, que marqui estratègicament les polítiques a seguir en els propers anys.

Hem fet passos ja, que es reflectiran en aquest pla. La congelació de les taxes i preus públics del 2021 anava en el camí de no augmentar la pressió fiscal a les famílies i empreses de la nostra ciutat en aquests moments ja prou difícils. Així mateix, la proposta de pressupost en què estem treballant per al 2021 reflecteix l’increment en la despesa social i en la reactivació econòmica.

Aquest pla, com deia, ha de ser un pacte per la ciutat. Per això a principis d'any durem a terme trobades amb els grups del plenari, representants d’entitats i agents principals de l'àmbit social i econòmic, perquè el pla per la reactivació ha de contenir els punts de vista i el compromís de tothom. Ha de ser un pla amb visió a llarg termini, per enfortir les nostres potencialitats i dissenyar les línies estratègiques de recuperació i reactivació econòmica i social de la ciutat.

El 2021 ha de ser l'any de la recuperació en tots els sentits. Tenim una ciutat dinàmica i forta socialment, de la qual ja hem comprovat la capacitat de mobilització col·lectiva; tenim un teixit econòmic amb molt de potencial, comptem amb recursos acadèmics, formatius, socials, tecnològics, empresarials i de serveis a la ciutadania. És moment de reunir esforços i aprofitar totes les nostres fortaleses i oportunitats per tornar-nos a alçar aviat.

Us desitjo un molt bon 2021!

Olga Arnau i Sanabra
Alcaldessa de Vilanova i la Geltrú 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!