Canvi Climàtic

Els fons europeus brinden l’oportunitat per a construir una nova mobilitat amb més trens i més transport públic al Penedès

Els fons europeus brinden l’oportunitat per a construir una nova mobilitat amb més trens i més transport públic al Penedès. En comú Podem

Els fons europeus brinden l’oportunitat per a construir una nova mobilitat amb més trens i més transport públic al Penedès. En comú Podem

Les manifestacions són palpables a nivell global: Onades de calor que han fet arribar el Canadà a una temperatura insòlita de 50 graus; les catastròfiques inundacions a Terres de l’Ebre; o la greu sequera a moltes zones de Catalunya que, combinada amb rècords de temperatures extremes a molts municipis, han suposat un impacte directe sobre la salut de la gent gran i més vulnerable i que afecten, a més, la nostra agricultura, els nostres boscos i els nostres aqüífers, suposant una seriosa amenaça pel risc elevat d’incendis.

Toca, doncs, que el 2022 - i aquest hauria de ser un objectiu inqüestionable - sigui l'any de la sortida de la crisi, de la recuperació econòmica i de les grans transformacions per a avançar cap a la transició ecològica. Tenim l’oportunitat gràcies als fons que la Unió Europea ha posat en marxa per a fer-ho possible, els Next Generation EU. La Comissió Europea ha presentat també l'estratègia Fit for 55 per a rebaixar la petjada de carboni a Europa, que fixa l'objectiu de reduir les emissions de CO2 un 55% el 2030. Per tant, la clau de la recuperació vindrà de la mà de com impulsem la transició ecològica al mateix temps que reduim les desigualtats existents acompanyant els sectors socials que poden patir-ne les conseqüències.

Malauradament, aquests objectius no han estat contemplats en la proposta fallida de l'Ampliació de l'Aeroport impulsada per AENA amb el suport entusiasta del PSC i Junts per Catalunya, i amb un president de la Generalitat d'ERC que ha dit una cosa - i la contrària - depenent de qui fos l'interlocutor. La suposada inversió per ampliar la tercera pista de l’aeroport suposava la destrucció de la Ricarda, però comportava també, i no és menys important tenir-ho en compte, disparar les emissions de CO2 i apostar per un model de turisme low cost de sol i platja.

Tenim ara l'oportunitat de reorientar aquesta proposta cap a aquelles infraestructures de mobilitat que utilitzem la majoria de nosaltres, en el nostre dia a dia, per anar a treballar, estudiar o veure la família. Per exemple, ha arribat el moment que la Generalitat reclami al govern de l'Estat el traspàs complet de la gestió del servei de Rodalies i, especialment, els recursos (200M anuals) que han de permetre resoldre de manera definitiva els dèficits de la nostra xarxa ferroviària, alhora que electrifiquem la nostra mobilitat per lluitar contra l'emergència climàtica. Es tracta d'aprofitar l'oportunitat per a construir la Catalunya del Tren de manera justa i equitativa al conjunt del territori.

Des d'En Comú Podem hem denunciat, al llarg dels anys, el maltractament històric del Penedès. L’Anoia, l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf segueixen, en ple segle XXI, patint uns serveis de rodalies, unes estacions i una dotació de transport interurbà indignes que han causat veritables estralls en la vida i les oportunitats de les seves classes populars i treballadores.
En aquesta línia hem traslladat on tocava, tant al govern de l'Estat com al de la Generalitat, el canvi de visió i d'actuació que s'havia de produir i hem demanat la concreció, desplegament i millora en el territori de les infraestructures de mobilitat sostenible que ens connecten amb la Regió Metropolitana de Barcelona i amb l'àrea Reus-Tarragona. Les nostres reclamacions enumerades són les següents:

• Implantar un sistema de tarifació de rodalies, social, just i equitatiu per acabar amb unes zonificacions que generen greuges i diferències importants, i que penalitzen municipis i comarques del Penedès (especialment al Baix Penedès).

• La millora de la xarxa i els serveis ferroviaris de rodalies (R2Sud, R4, R8, R13,R14, R15, R16, R17, RT2), de regionals, de l'AVE i de la nova línia de mercaderies.

• La creació d'un centre intermodal d'intercanvi a Vilafranca del Penedès i la millora de totes les estacions ferroviàries i accessos viaris de tot el Penedès.

• Avançar en la concreció de l'enllaç ferroviari Vilanova-Vilafranca-Igualada, la famosa línia orbital, que ens ha d'unir als municipis de la segona corona metropolitana. I, mentrestant, un servei de metro-bus que comuniqui amb regularitat i freqüència les quatre capitals comarcals del Penedès (Igualada, el Vendrell, Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès).

• Garantir que el transport públic sostenible intermodal no sigui un luxe i pugui arribar al conjunt de viles, pobles petits i barris del Penedès per a accedir al treball, a l'escola, als CAP's, als centres hospitalaris, a l'oci, a la cultura i, en definitiva, a tots aquells serveis que garanteixen una vida plena i digna a nuclis més tinguts en compte per la seva importància geopolítica.

Ara s'obre una finestra d'oportunitat que hem de saber aprofitar bé i que ha de servir per a garantir una mobilitat de vida i de futur per a Catalunya, però per al Penedès també.

David Cid, Diputat portaveu del Grup Parlamentari En Comú Podem

Iolanda Sánchez i Ramon Arnabat, Membres Executiva Penedès En Comú Podem

 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!