Hisenda

Mentre la fiscalia tanca carpetes Pandora obre la caixa

L'entrenador Pep Guardiola. ACN / Pilar Tomás

L'entrenador Pep Guardiola. ACN / Pilar Tomás

L’aparició dels "Papers de Pandora" un llarg treball elaborat pel Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació ha tret a la llum tot un seguit de procediments fraudulents en matèria econòmica que taca a molts dirigents polítics, a artistes, esportistes i altre gent habituals del paper cuixé del cor i del salmó de les finances.

Però l’aparició d’aquest informe ha coincidit també amb l’avançament del que possiblement seran les conclusions de la fiscalia que està investigant a l’emèrit. Sembla, segons font periodístiques ben informades, que la Fiscalia del Tribunal Suprem que analitza tres “diligències prejudicials” a l’emèrit pel suposat cobrament de comissions per la concessió de l'AVE a la Meca a empreses espanyoles; pel presumpte ús per part de Joan Carles i altres familiars de targetes de crèdit opaques; i per l'existència d'un compte amb 10 milions d'euros a nom de Joan Carles de Borbó en el paradís fiscal de l'illa de Jersey. En fi tres actuacions que no són precisament un exemple com hauria d’actuar un cap d’estat que hauria de ser un exemple d’honestedat i transparència sobretot quan ha predicat a tor i a dret el patriotisme i pagar i no defraudar és una mostra d’estim al país.

Però vet aquí que tot fa pensar que aquests tres assumptes quedarien sense recerca judicial, ja que la Fiscalia no presentarà contra el rei emèrit denúncia o querella criminal.

La pregunta és evident. Algú es pensava que acabaria amb algun judici?

Ben segur que tècnicament la fiscalia deuen tenir raó i arguments enrevessats per justificar la no investigació i posterior denúncia i compareixença davant la justícia.

Segons expliquen hi ha tres motius per mirar cap una altra banda.

Algun enriquiment s’ha fet en temps en que era inviolable jurídicament.

Altres han prescrit.

I altres com que ja ha regularitzat el presumpte frau la fiscalia es dóna per satisfeta.

Insistim, segurament tècnicament la decisió de la fiscalia deu ser impecable, però moralment és una provocació, una estafa i una clara demostració que com va dir Pedro Pacheco fa molts la justícia és un cachondeo.

Algú es creurà a partir d’ara que la justícia és igual per tothom?

La bena que porta els ulls la representació de la justícia és transparent quan es tracta de l’emèrit?

La balança es decanta quan cal salvar a algun personatge.

Així doncs la Fiscalia del Suprem prepara un decret d'arxiu per a les tres recerques, on exposarà els seus arguments per a donar carpetada a les recerques prejudicials.

Caldrà llegir-lo atentament no fos cas que un cop més ens colessin gat per llebre. O amb el decimonònic llenguatge acabessin dient allò de sí, però no.
En aquest decret, la Fiscalia explicarà els seus motius per a afirmar que les dues regularitzacions fiscals del rei emèrit van ser correctes, malgrat que Joan Carles I va ser avisat prèviament de les diligències.

En fi si no hi ha tracte de favor, ho sembla molt....

Aquí tots intentem pagar el mínim possible a Hisenda però vaja si ens enganxen per 15 d’euros ens cau el pèl i ja hem begut oli. Però ja veiem no a tothom li passa el mateix

Potser en equivoquem en fer aquesta valoració però és la que es sentida comunament per molta gent. Massa.

I mentre la fiscalia tanca processos s’ha obert la caixa de Pandora.

I recordarem que Pandora era una dona extraordinària a qui Zeus va donar una gerra (caixa) i la va advertir que no l’obrís però vet aquí que el tanoca del marit va obrir la caixa i van sortir tost els mals. 

El papers de Pandora (caldrà fer algun dia un “master” per esbrinar com es posen els nom d’operacions d’investigació i qui els posa que deu ser un autèntic crak) és el nom que s’ha donat a una nova llista de persones que d’alguna manera, per activa per passiva o per les dues han defraudat a les hisendes dels seus països o tenen negocis de poca homologació fiscal.

La corrupció o corruptela està present en tots el àmbits i sectors de la societat.

Des de polítics d’alt nivell, fins artistes i esportistes.

La llista és llarga, densa, i potser encara incomplerta.

Des de Elton John fins a Julio Iglesias, des de Putin a Presidents sud-americans, entre la nòmina de nostrats hi hem trobat a Josep Guardiola, un dels mites del país.

Segons va informar la Sexta i després es va reproduir en tots els mitjans de comunicació més o menys en lloc destacat: Guardiola va ser titular d'aquest compte fins a 2012, moment en el qual es va acollir a la citada amnistia fiscal aprovada pel Govern de Mariano Rajoy, moment en el qual es va poder regularitzar. No obstant això, fins a aquest moment no hauria declarat a Hisenda els diners que tenia a Andorra. Una circumstància que Lluís Orobitg va explicar que el tècnic no va moure el compte de la Banca Privada d'Andorra en cap moment, sinó que la va utilitzar únicament per a ingressar el seu sou del club de Qatar Al Ahli, rebut entre 2003 i 2005.

En el moment que Guardiola es va acollir a l'amnistia fiscal, va regularitzar una xifra aproximada de mig milió d'euros, pagant només un 10% sobre els interessos generats durant els quatre anys no prescrits del compte.

Buff! i Ara com ens ho mengem.

L’entrenador i ex jugador va rebre la medalla d’honor del Parlament. Ens va dir allò de que ens aixequéssim aviat per tirar endavant el país.

Val, d’acord, però no tots els que ens llevem d’hora i penquem tenim comptes a Andorra i fem frau a hisenda tot i que després es regularitzi per via de l’amnistia de Rajoy .

Llevar-se d’hora o demanar-ho i fer frau no és de rebut.

Poc edificant.

En ve a la memòria el President Pujol que per una cosa semblant (amb derivades familiars força embolicades en el seu cas) li vam treure honors i privilegis del càrrec.

Traurem ara la medalla del Parlament a Guardiola o no?

No hi ha dubte que és un dels intocables del País. Fins quan?

I en una segona tongada d’informacions resulta que l’alcalde Badalona Garcia Albiol també té algunes situacions estranyes comptes com administrador d’una empresa a Belize, Osti noi a Belize!

Moguda política a la vista. Moció de censura?

Doncs ja ho veiem mentre els fiscals van tancat carpetes Pandora ha obert la caixa però tenim la sensació tot acabarà en un no res.

Però quan comenci la campanya d’hisenda ja ho recordarem.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!