Vaga

Les escombraries s'acumulen a Sant Sadurní d'Anoia en el quart dia de vaga del servei de recollida porta a porta

L'aturada també afecta Olèrdola, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona i Torrelavit

Les escombraries s'acumulen a Sant Sadurní d'Anoia en el quart dia de vaga del servei de recollida porta a porta. ACN

Les escombraries s'acumulen a Sant Sadurní d'Anoia en el quart dia de vaga del servei de recollida porta a porta. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les bosses d'escombraries s'apilen des de dissabte a diversos indrets de Sant Sadurní d'Anoia, que viu aquest dimarts el quart dia de la vaga del servei de recollida porta a porta. La coneguda com a capital del cava és el municipi de l'Alt Penedès més gran afectat per aquesta aturada, que també s'està fent a Olèrdola, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona i Torrelavit. Són els cinc pobles inclosos al contracte que la Mancomunitat Penedès-Garraf té amb Prezero durant els propers vuit anys per desplegar la recollida selectiva casa per casa amb un sistema intel·ligent. Els treballadors refusen que la licitació impedeixi una revisió dels sous, que reclamen actualitzar en consonància amb l'IPC.

El contracte de recollida de les escombraries porta a porta a aquests cinc municipis de l'Alt Penedès és en vigor des de fa sis mesos. Sant Sadurní havia licitat directament el servei de recollida fraccionada des del 2005, però recentment ho ha derivat a la Mancomunitat, que ha desplegat un contracte conjunt als cinc pobles. La unificació inclou també un sistema de xips als contenidors que permet tenir un major control de quins veïns reciclen què.

Es tracta d'una adjudicació a vuit anys que incomoda els treballadors, que denuncien que no tenen marge per revisar els salaris durant tot aquest temps. Si bé apunten que l'empresa ara s'avé a apujar els sous un 1,25%, ho consideren insuficient tenint en compte el nivell actual de l'IPC. "No podem aguantar tants anys amb el sou gairebé congelat", ressalta el portaveu del comitè de vaga, Nicolàs Robi, que apunta que la plantilla manté les condicions de l'anterior licitació, abans de la implantació del porta a porta.

Els 25 empleats del servei insisteixen que tenen dret a una revisió dels sous almenys cada quatre anys i demanen que les seves condicions s'equiparin amb la plantilla de la recollida d'escombraries d'altres municipis, com Vilafranca del Penedès, on el servei el presta FCC. Robi sosté que mereixen igualtat a tot el sector, si bé considera que la recollida porta a porta hauria d'estar més ben pagada que la recollida convencional pel sobreesforç físic que comporta.

A banda de la reivindicació salarial, els treballadors també reclamen millors condicions de treball. Denuncien que els camions amb què surten a fer el porta a porta no estan preparats per aquest sistema de recollida, alhora que demanen disposar de millors instal·lacions a la seu comarcal de l'empresa. Prezero, al seu torn, ha declinat fer declaracions.

Per la seva part, la Mancomunitat Penedès-Garraf insta treballadors i empresa a resoldre el conflicte per no perjudicar els veïns. El vicepresident de l'Àrea de Gestió de Residus, Jordi Bosch, insisteix que la Mancomunitat no pot intercedir en la vaga malgrat ser l'ens que adjudica el servei "perquè es tracta d'una reivindicació estrictament de l'àmbit laboral, dels treballadors cap a l'empresa". Bosch sí que retreu als vaguistes i la companyia, però, un incompliment dels serveis mínims.

Segons la Mancomunitat, no s'està garantint la recollida de brossa fixada pel Departament de Treball i això fa que s'acumulin piles d'escombraries a diversos carrers dels cinc municipis afectats. Bosch en responsabilitza l'empresa però també precisa que "no hi ajuda la manca de precisió del decret signat per la Generalitat".

I és que els serveis mínims decretats per Treball fixen que s'ha de fer el 100% de recollida a l'entorn dels centres sanitaris i d'assistència, i dels centres d'ensenyament amb servei de menjador, mentre a la resta de població s'ha de garantir el 50% del servei. Bosch lamenta que no s'especifica un calendari per a cada fracció, fet que dificulta garantir que es recullen totes les fraccions.

Davant aquesta confusió, la Mancomunitat insisteix a demanar a Treball un decret més precís "perquè no es pot comparar la complexitat d'una vaga del porta a porta amb una vaga de recollida de brossa amb sistema convencional". Mentre no hi hagi novetats, Bosch demana als veïns que recullin cada dia els seus cubells, "estiguin buits o plens". Si no, els insta a adreçar-se als punts de recollida d'emergència que han instal·lat els diferents ajuntaments, si bé lamenta que allà s'aboquen totes les deixalles de forma conjunta, sense cap marge per al reciclatge.

Des de l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia, l'alcalde Ton Amat critica "l'incompliment sistemàtic" dels serveis mínims i justifica la instal·lació de grans contenidors per a què els veïns hi portin les escombraries. "Estem abocant tots els esforços possibles per evitar al màxim els perjudicis", ha afegit en declaracions a l'ACN.

Respecte les reiterades acusacions sobre l'incompliment dels serveis mínims, el comitè de vaga ho nega taxativament: "És mentida". Nicolàs Robi diu que estan vetllant per seguir-los segons el calendari fixat per Prezero i apunta que, si en algun moment no han recollit els cubells, és per falta de recursos. Assegura que els vehicles assignats "no sempre estan en condicions". "El camió que no té un focus fos, té una finestra trencada o una estrep mal fixat", relaten.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local