Literatura

Alexandre de Riquer, encara

Coberta d'

Coberta d' "El simbolisme artúric en el Poema del bosc, d'Alexandre de Riquer". Eix

El dia 13 de novembre de l’any 2020 es van complir cent anys de la mort d’Alexandre de Riquer al Terreno, a prop de Palma, Mallorca, on el polifacètic artista del Modernisme simbòlic català, nascut a Calaf el dia 3 de maig de l’any 1856, va viure els tres últims anys de la seva vida. Amb aquest motiu, el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va impulsar l’Any Alexandre de Riquer, el transcurs del qual es va veure afectat per la pandèmia. A desgrat, però, de les circumstàncies adverses, l’any Alexandre de Riquer va tenir un bon recorregut, com es mostra en les activitats ressenyades a la pàgina web creada per a l’ocasió.

Una de les activitats que va tenir una especial rellevància atès el nivell de les intervencions, va ser la Taula rodona que el 28 d’octubre de 2020 va tenir lloc a la Biblioteca de Catalunya amb el títol: El simbolisme artúric en el Poema del Bosc, d’Alexandre de Riquer. En aquesta Taula rodona Teresa Costa-Gramunt, comissària de l’Any Alexandre de Riquer, va llegir la ponència: Alexandre de Riquer, Guillem de Torroella i l’espasa Excalibor; la professora María Carreira López va llegir la ponència La rauxa i el seny. Claus mítiques d’El Poema del Bosc; l’escriptor Emili Gil va llegir la ponència Alexandre de Riquer i Brocelianda. El mateix Emili Gil va posar veu a la ponència Al voltant d’Alexandre de Riquer, que anava a càrrec de la bibliotecària Montserrat Prat Serra, ja que aquell dia no va poder assistir a l’acte. Aquesta intervenció conté una extensa i documentada bibliografia i cronologia d’Alexandre de Riquer, així com inclou textos sobre la temàtica d’El Poema del Bosc, obra de la professora Maria Àngela Cerdà i el professor Juan Miguel Zarandona, que han dedicat moltes hores d’estudi a la figura d’Alexandre de Riquer. Artista polièdric i d’esperit lliure, Riquer estava dotat d’un gran talent per al cultiu de les arts i les lletres com es reflecteix en el conjunt de la seva obra plàstica i literària que en l’Any Alexandre de Riquer s’ha visualitzat i revalorat en les seves variades dimensions creatives.

Aquestes ponències ara han estat recollides al llibre El simbolisme artúric en el Poema del Bosc, d’Alexandre de Riquer, una creació exquisida de Produccions impossibles publicada aquest abril de 2022. El volum, de bella compaginació i delicada factura artesanal, en les pàgines finals inclou imatges de la col·lecció de plats ceràmics d’Eulàlia Sayrach i Muñoz de Morales, obres inspirades en la iconografia botànica i floral d’Alexandre de Riquer. Eulàlia Sayrach ha titulat el seu treball Alexandre de Riquer sempre tindrà un plat a taula. El llibre va ser presentat el passat dia 30 d’abril de 2022 a la Plaça Major de la Sènia (Montsià), coincidint amb l’estada d’Eulàlia Sayrach i Muñoz de Morales com a artista resident a la Casa de l’Artista en Terres de Cruïlla. Un esdeveniment que dos anys després de la commemoració de l’Any Alexandre de Riquer situa de nou el gran artista modernista a l’aparador de l’actualitat cultural i que tindrà una segona posada en escena: els propers dies 1 i 2 de setembre les ceràmiques de Sayrach dedicades a Alexandre de Riquer seran exposades a la seu de l’Associació de Ceramistes de Catalunya.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!