Comunicació

Un puntal informatiu a la pantalla

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La transformació digital ha afectat tots els àmbits de la societat contemporània en l’inici de segle XXI, i el de la comunicació especialment. L’explosió d’Internet i l’auge de les xarxes socials han tingut una incidència decisiva en la crisi dels periòdics en paper i han posat contra les cordes la funció del periodisme com a quart poder. El consum en pantalles és ja més que una tendència imparable, atès que avui pràcticament tot passa pel nostre telèfon mòbil. És en aquest context que l’aposta per crear Eix Diari, fa deu anys, es manifesta com una iniciativa encertada, continuant el camí encetat l’any 2001 amb Vilanova Digital. En aquesta primera dècada d’existència, Eix Diari s’ha consolidat com un mitjà de referència en l’àmbit digital a la vegueria del Penedès.

La premsa local, de retruc, també s’ha transformat moltíssim en aquests darrers anys. Les dificultats econòmiques de les empreses de comunicació, especialment de la premsa en paper, ha provocat la transformació o fins i tot desaparició d’algunes de les capçaleres més importants al nostre territori. Això ha estat, sens dubte, una pèrdua de pes per a tota la ciutadania, perquè l’absència d’altaveus limita les opcions informatives. Més micròfons impliquen necessàriament més pluralitat. Els mitjans tradicionals han hagut d’accelerar la transformació tecnològica, i això ha suposat un esforç important tant per a les empreses privades com per a les institucions públiques.

En tot cas, l’evolució del mercat, la tendència global i els hàbits de consum general de la gent ens ha dut fins aquí. I en aquest context, la perseverança d’un mitjà com Eix Diari resulta essencial per tal de cobrir la informació relacionada amb Vilanova i la Geltrú i la seva àrea d’influència. Més que mai, cal una mirada local per situar-nos en un món global. És imprescindible disposar de mitjans com aquest, que treballin amb rigor i independència periodística, que es puguin fer ressò del dia a dia dels municipis i que ofereixin opinió en diferents àmbits temàtics, oberts a totes les òptiques i a la col·laboració de la ciutadania. I és important, sobretot, perquè les xarxes socials no tenen filtres i cal reivindicar l’activitat periodística com el segell professional que garanteix veracitat i informació contrastada, i que vetlla per l’interès general.  

Desitjo a tot l’equip i a totes les persones col·laboradores i lectores d’Eix Diari que aquesta celebració sigui un punt i seguit per continuar amb més força i recursos, i que l’aventura empresarial que va començar fa una dècada tingui un futur ben pròsper. Per molts anys!   

Olga Arnau i Sanabra

Alcaldessa de Vilanova i la Geltrú

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local