Informació

El VUCA

El president del Govern, Pere Aragonès, i la consellera Meritxell Serret, a la nova delegació al Con Sud, a Buenos Aires . ACN / Laura Cortés

El president del Govern, Pere Aragonès, i la consellera Meritxell Serret, a la nova delegació al Con Sud, a Buenos Aires . ACN / Laura Cortés

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest acrònim respon a les quatre inicials de mots anglesos: Volatility, Uncertainty, Complexity i Ambiguity (volatilitat, incertesa, complexitat i ambiguïtat). Va ésser creat per l'escola de Guerra dels Estats Units, en acabar el període de la Guerra freda. En vull parlar des de la perspectiva on crec que molta gent viu estabornida. Mai -com ara- no hem tingut un accés tan esparverant a la informació, el coneixement i l'opinió. Per contra, la capacitat analítica del personal és inversament proporcional a aquest esclat. No hi ha criteri ni esforç mental per a garbellar allò que té pes específic i mereix la pena.Seguim esclaus de la pura ignorància i dels fanatismes. Alhora, malgrat que faci de mal dir, de la incompetència mediocre de molts polítics... 

S'engreixen prodigant-se en rodes de premsa o entrevistes absurdes, inútils i buides de contingut. Només cerquen encendre i manipular la irracionalitat del personal. Fan servir conceptes que ni ells mateixos saben definir: transversalitat, sostenibilitat, futur, agenda 2030, tots/totes, etcètera. Fan viatges "sospitososament" qüestionables i ridículs per a vendre fum. Dos exemples ho són, durant aquestes darreres setmanes, els dels presidents Sánchez i Aragonés al Marroc i Sudamèrica, respectivament. Això sí, el seu rigor brilla per la seva absència. La foto no els serveix de res. Ans al contrari, els projecta ben fàcilment a una crítica normal i contundent. No mereixen altra cosa. 

Compararia aquest tema amb l'activació de "palanques" al Barça. Es pretén emocionar la gent, no donant-li opció a preguntar-se si potser cau en l'entabanament. Un escenari canviant constantment on la presa de decisions esdevé cabdal. Ací hi situo entorns com el de la  banca, les elèctriques, les noves tecnologies, la sanitat, l'educació i la cultura. Em pregunto si es toca realment dempeus a terra. Caldria ésser fortament analítics i previsors, tibant de seny històric, compromís social i esforç real i constant per a encertar el viarany adient... És fonamental predir una estratègia aprofondida en el que anomenaria com una mena de direcció participativa per objectius. Dirigents i governats hauríem d'anar plegats, sense deixar-nos embaucar per la xerrameca fàcil i barata. Atents als canvis, ens cal avançar en aquesta línia. Per a reaccionar amb encert en la línia que pertoca. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local