Literatura

Viatge a Colòmbia i Mèxic

Coberta de 'Colòmbia i Mèxic', de Conxita Tarruell. Eix

Coberta de 'Colòmbia i Mèxic', de Conxita Tarruell. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Tenim una imatge del planeta Terra en aquells globus del món escolars que exploràvem amb els dits tot fent-los giravoltar i quan s’aturava miràvem el lloc on havíem anat a parar... No tots els infants tenien el mateix desig de viatjar, però alguns de nosaltres somiàvem fer-ho. Conxita Tarruell i Llonch està complint el seu somni de viatgera, i n’ha escrit la crònica i les descobertes com ja feien els antics com Marco Polo i Alí Bei o, més intrèpides per la seva condició de dones en el moment d’emprendre els seus viatges: Alexandra David-Néel al Tibet i Isabelle Eberhard al desert d’Aràbia, que també van deixar per escrit les seves epopeies.

Conxita Tarruell ha publicat onze llibres de viatges, el darrer dels quals és Colòmbia i Mèxic. De la terra al cor (Tushita edicions). El món globalitzat propicia els intercanvis personals, per la qual cosa la idea de viatjar a Colòmbia l’any 2022 va sorgir a través de la Gloria, que té cura de la mare de la Conxita. La relació del viatge, que com en altres ocasions Conxita Tarruell i Llonch ha fet amb l’amiga Rosa Pi Masvidal, és extensa, minuciosa i plena de vivències que queden registrades en el relat amb l’entusiasme i l’estil directe propi de l’autora.

La narració s’inicia amb uns apunts introductoris sobre Colòmbia i la seva història a càrrec de Núria Crespo Sabadell, que també signa l’epíleg. El pròleg del llibre és obra de Rosa Pi, així com és l’autora dels dos contes que acompanyen el periple colombià que passa per Bogotà, la ruta de Bogotà a Zipaquirá i la Catedral de Sal, la Villa de Leyva, Quindío, ruta per l’eix cafeter, la vall de Cócora, Cali (on les viatgeres van conviure amb la família de la Gloria), Cartagena de Indias, Palenque, platja de Barú, Santa Marta, Bahía Concha i el parc Tayrona. Només l’enumeració dels llocs visitats a Colòmbia el lector ja es pot fer una idea del que la viatgera Conxita Tarruell mostrarà en les pàgines d’unes cròniques que porten al cor mateix de la terra que visita i explora, com diu el subtítol del llibre. Conxita Tarruell no passa pels llocs: els viu intensament i intensament els escriu.

Capítol especial és el viatge a Mèxic. El motiu de Conxita Tarruell per tornar a Mèxic per tercera vegada era el casament del seu fill Pau amb la Pao programat per a l’abril de 2020, però la pandèmia de la Covid el va fer retardar fins al 9 de gener de 2021. El viatge es va realitzar amb totes les restriccions i precaucions. La narració per capítols d’aquest viatge que l’autora va fer com altres vegades amb Rosa Pi, s’estén més enllà de Puebla, la localitat on va tenir lloc l’original cerimònia d’unió del fill que Conxita Tarruell relata amb tot detall i emotivitat. A més de Puebla, les viatgeres visiten Monterrey, on a Santiago de Monterrey passen el Cap d’Any amb uns amics: la família Guajardo, visiten llocs que encara no coneixien de Ciutat de Mèxic i fan excursions al parc Huasteca i a Río Ramos. Resulta molt interessant per al lector que estima les tradicions i un país tan complex com Mèxic n’ofereix un gran rebost, la narració del Temazcalli, un ritual ancestral en una cabana de vapor i la pròpia cerimònia d’unió dels nuvis basada en els quatre elements de la naturalesa i la simbologia que porten aparellada. Tota una lliçó d’antropologia i sensibilitat espiritual envers el planeta Terra que habitem.

En la crònica dedicada al viatge a Mèxic, que com la de Colòmbia ha estat introduïda per Núria Crespo Sabadell, i que s’acompanya de dos contes de Rosa Pi Masvidal, que sempre s’inspira en les impressions del viatge, el lector es agafat de la mà per Conxita Tarruell i fa cap a Oaxaca i Teotitlán del Valle: allà les viatgeres fan una visita a fàbriques de teixits de llana i de mezcal, una beguda típica mexicana tant o més potent que el tequila. El llibre s’acompanya de mapes, fotografies i una extensa bibliografia per a qui en vulgui saber més.

Diu Conxita Tarruell en els seus resums de viatge que de Colòmbia se’n va emportar l’hospitalitat de la gent de tal manera que es va sentir com a casa, sensació que a Mèxic es va reduplicar per la càlida acollida de la seva nova família de Puebla. En aquesta ocasió, Conxita Tarruell i Llonch ha anat més enllà d’un viatge a Mèxic per teixir-hi unes arrels.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local