Projecció local

Vilanova i la Geltrú planifica la seva acció internacional

L'esfera internacional s'ha convertit en l’espai natural on els governs locals actuen per representar i defensar els seus interessos, intercanviar coneixements i explorar nous horitzons

Sara Martuscelli 26-04-2018 8:43 Lectures 3235

La globalització, la creixent urbanització i interdependència entre territoris, així com  l’augment de la desigualtat entre pobres i rics són fenòmens que tenen importants repercussions en les ciutats i la qualitat de vida de la seva ciutadania. Fenòmens inexorables, que afecten a tot al planeta, i sobre els quals podem actuar per intentar orientar-ne les conseqüències perquè es transformin en oportunitats.

L’àmbit local, com el nivell de govern més proper a la ciutadania, és el que detecta des de la seva proximitat aquests fenòmens globals que afecten la vida de les persones. Les ciutats i pobles estan més que mai interconnectats i movent-se en una esfera internacional. Per una banda, les agendes globals i les conseqüències dels fenòmens mundials vinculen les ciutats a l'àmbit internacional i, alhora, els vincles del teixit econòmic i social local també es mouen en aquesta esfera exterior. El sector empresarial exportador, els projectes internacionals gestionats per l'acadèmia, les manifestacions culturals i esportives, les ONG que treballen amb altres territoris o el teixit associatiu local, entre molt d'altres elements, són la demostració que la internacionalització és quelcom que envolta el dia a dia de les ciutats, i en el cas de Vilanova és especialment evident per al seu teixit econòmic i associatiu.

L'esfera internacional s'ha convertit, per tant, en l’espai natural on els governs locals actuen per representar i defensar els seus interessos, intercanviar coneixements i experiències amb altres actors, i explorar nous horitzons que puguin revertir positivament en el propi territori. Per aquest motiu, és necessari que els municipis disposin d'una política publica i una estratègia clara d’actuació en l'escenari internacional, coherent amb les característiques endògenes del seu territori i, especialment, amb les seves prioritats de desenvolupament.

La Diputació de Barcelona ofereix suport als municipis de la demarcació per planificar de forma estratègica la seva política de relacions internacionals, a través de l'elaboració de plans, és a dir, de documents operatius realitzats en concertació amb els agents locals, que indiquen els objectius i els eixos prioritaris que han d'orientar la internacionalització de la ciutat en el futur proper.

Amb aquesta finalitat, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha elaborat el pla d'internacionalització del municipi, un full de ruta per potenciar els elements més innovadors i els pols d'excel·lència dels quals disposa, i impulsar l’atractivitat internacional de la ciutat com a territori cohesionat i amb qualitat de vida. Es tracta d'un procés complex i de llarga durada, no exempt de reptes i dificultats. Tanmateix, és un camí ric d'oportunitats per a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania vilanovina i un pas necessari pel progrés de les polítiques públiques locals del segle XXI.

Sara Martuscelli, tècnica de l’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional de la Diputació de Barcelona

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No