Ensenyament

Fi de curs

Jordi Larregola 22-06-2018 17:05 Lectures 958
Nens a la porta d'una escola. ACN / Laura Albiol

Nens a la porta d'una escola. ACN / Laura Albiol

La vida escolar a secundària es va esllanguint a poc a poc fins al 22 de juny. Just ara. Fa uns minuts, els alumnes han creuat la porta de sortida i ja no tornen fins al setembre. Alguns et saluden educadament, altres amb simpatia, altres amb emoció continguda o amb llàgrimes –són els que marxen, els que acaben, els que se’n van del poble- i altres, senzillament marxen de manera discreta i professional, en silenci.

Se’t queda un nosequè a la panxa, una angoixa sorda enfonsada. Ho hem fet tot? No s’ha deixat la insulina? Li havia dit ja allò? S’assembla a la imatge que donen certs racons de l’escola. En alguna tanca penja un mitjó. Per què? Pels passadissos han quedat bolígrafs i llapis reduïts a la mínima expressió, algun paper, una circular als pares que es va enviar al gener…

I el cap se’t relaxa fins al punt que et sembla que t’esclatarà. És dolorós. Quan era petit i marxàvem de Barcelona a principis de l’estiu, normalment arribàvem a la casa del poble al vespre o a la nit. Era una casa sola, rodejada de camps de pomeres, de cereals i de l’horta. Sortia del cotxe, del seu run-run persistent durant gairebé tres hores, i em submergia en aquell silenci tan profund que em semblava que em feia mal el cap. Com ara.

Tres mesos de vacances. Quina sort! Quina barra! -Diran altres-. Ja sé que no faré llàstima però tres mesos no hi són ni de lluny, agost i tres setmanes de juliol. Més que la immensa majoria dels mortals, cert, però què voleu que us digui, hi ha gent que cobra diners en una abundància gairebé obscena, nosaltres cobrem temps. Forma part del nostre sou. Ens agrada, jo, almenys, no ho canviaria.

A més m’agrada prendre distància. He d’allunyar-me d’uns alumnes i de les seves famílies, dels seus problemes, dels seus neguits, de la relació que haguem pogut establir. Necessito fer net per poder agafar un altre grup amb total disponibilitat. He de deixar la meva llibreta mental i emocional en blanc. No ho podria fer en quinze dies, la veritat. El temps, la distància és també un recurs, una eina educativa important.

Pols de guix

Jordi Larrégola

Jordi Larrégola

El món vist amb ulleres de mestre

http://polsdeguix.wordpress.com/

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans