Literatura

Una mirada diferent a la Vall de Boí

Imatge coberta 'Vall de Boí'. Eix

Imatge coberta 'Vall de Boí'. Eix

Jordi Badia Pérez (Barcelona, 1961), l’any 1997 va viatjar a la Vall de Boí i va sentir-se atrapat pel seu poderós atractiu. Tant que des d’aleshores hi va cada estiu i en col·laboració amb el seu amic Luisjo Gómez ha escrit ja tres novel·les inspirades en la Vall de Boí. Però el misteri de la Vall és sempre obert, com un passadís amb moltes portes que es van obrint a noves perspectives, mai no es veu el final perquè, com la mateixa naturalesa, la Vall ofereix mil imatges noves cada dia. Com un àlbum obert, la Vall de Boí ofereix postals impressionants.

Seduït per l’atractiu de la Vall de Boí, la meravella que produeix fer-ne l’experiència directa, Jordi Badia Pérez ha donat un pas més enllà de l’escriptura de ficció, la qual cosa l’ha portat a dur a terme un seguit d’investigacions de la història de la Vall, els seus costums, un ampli i minuciós recorregut a través del seu art romànic espectacular i únic al món, les seves èpoques d’esplendor i decadència, la lluita per la supervivència, la seva situació actual. Aquests treballs, fruit de l’entusiasme i estima per la Vall, han culminat en un llibre de cultura divulgativa sense perdre ni un bri de rigor: Una mirada distinta al Valle de Boí y a la Alta Ribagorça (Editorial Milenio). 

La Vall de Boí produeix fascinació tant als nous com als vells visitants. Sembla que tot és al seu lloc com en un tapís: les altes i escarpades muntanyes que envolten la Vall del riu Tor, els llacs d’aigua cristal·lina, el Parc Natural d’Aigüestortes, la neu a l’hivern amb la seva estació d’esquí, els salts d’aigua a l’estiu i el balneari termal, el pantà, els petits pobles amb les seves esglésies romàniques, la màgia dels seus frescos i escultures de fusta, els petits cementiris a l’aire lliure, els seus castells i fortificacions, les festes i celebracions tradicionals, la seva peculiar història i les seves històries i llegendes, les pastures, la gastronomia, la gent.

Jordi Badia, captivat per tota aquesta bellesa natural i pòsit històric i cultural, ha construït el seu llibre en un format ben original: es fa set preguntes, i les contesta, referides a aspectes força desconeguts o poc divulgats de la Vall de Boí. D’aquí ve que l’autor digui que la seva és una mirada diferent a la Vall de Boí. Set preguntes les respostes de les quals es constitueixen en els set capítols del llibre en el quals es van desplegant les seves investigacions, fent les delícies dels lectors interessats en els nombrosos replecs històrics, culturals, artístics i antropològics de la Vall de Boí.

Salpebrant els set capítols il·lustrats amb fotografies antigues i actuals (algunes fetes pel mateix Jordi Badia), a Una mirada distinta al Valle de Boí y a la Alta Ribagorça trobem apartats on es conten llegendes, costums, festes i cròniques dels llocs amb la voluntat d’oferir un coneixement més ampli i més profund de les peculiaritats de la Vall de Boí. Voluntat que es fa extensiva amb les col·laboracions del seu amic Luisjo Gómez, de Francesc Ribes Juanati, autor de llibres sobre la Vall de Boí (n’és fill), i de la Dra. Milagros Guardia, que a través d’unes entrevistes realitzades per l’autor, puntualitza detalls i avatars de les pintures romàniques en tant que especialista en la pintura mural de l’Alta Edat Mitjana. Aquest llibre de Jordi Badia, que no hauria de faltar a les lleixes de viatgers i exploradors de la nostra Catalunya pirinenca, és una bona i força completa guia històrica, cultural i antropològica, és un manual ric de dades i referències que travessa les fronteres d’una guia convencional per convertir-se en un relat amè, gairebé novel·lesc, per tal de descobrir les singularitats de la Vall de Boí, o de redescobrir la Vall els qui ja l’hagin visitat.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!