Logis Penedès

‘La gran logística’ contra la indústria, l’agricultura i el clima

Jordi Cuyàs i Soler 26-09-2019 16:50 Lectures 2537
Verema al Penedès. Eix

Verema al Penedès. Eix

Aquests dies el Penedès ens hem situat al centre del gran debat que està sacsejant el món sobre com ens hem d’organitzar per no malmetre el planeta i assegurar el benestar dels nostres nets i netes. I és que al mig de les discussions de com viure sense escalfar més la Terra, de donar valor als productes de proximitat, de reduir la contaminació de cotxes/camions, vaixells i avions, se’ns plateja definitivament que el Penedès formi part del gran sistema logístic mundial, en el que molts centenars de grans vaixells transporten cada dia centenars de milers de containers per tot el món amb la única finalitat de portar productes que, molts d’ells, es podrien fer tranquil·lament en el lloc de destí, però es fan en països llunyans per estalviar una misèria als consumidors i fer rics als intermediaris.

Can Vies, al costat del Logis Penedès i dels projectes a la Conca d’Òdena, és la confirmació de que ens volen fer jugar el paper de “col·laboracionistes” amb la desfeta de la Terra tal i com la coneixem. Hem anat veient que el sentiment al territori és cada vegada més clar, no tant sols en contra d’ un espai o altre dedicat a aquesta tasca destructiva, sinó que som més conscients que aquesta “gran logística” (que no té res a veure amb el transport normal de mercaderies als llocs que no tenen aquell tipus de producte) ens destrueix no tant sols el paisatge i l’ agricultura, sinó també la nostra indústria (per que desapareixen molts llocs de treball qualificats en molts sectors començant pel tèxtil, la pell i la maquinària) i ataca el clima que farà que sigui penós pels nostres nets viure al planeta Terra.

El Penedès ens hem de sumar a la gran reacció mundial contra el canvi climàtic i treballar per ser una Regió Agroalimentària que produeixi productes de qualitat pel mercat proper metropolità i per exportar allò de bo que els altres no tenen, com els nostres vins, rebre els turistes que ens volen visitar i fomentant alhora la indústria “normal”, que ara es destrueix en benefici d’uns pocs, tot actuant com fan a moltes zones del centre d’Europa. I la Vegueria i el Pla Territorial han de ser les eines per fer-ho. Només així, amb una economia sostenible i saludable, salvarem el paisatge i, sobretot, el planeta per les noves generacions que ja ho reclamen !!!

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No