Patrimoni

VeC critica el poc interès de l'equip de govern pel patrimoni històric, cultural i patrimonial

Ramon Arnabat i Montse Romagosa, de Vilafranca en Comú, han mostrat la seva preocupació per dues intervencions urbanístiques previstes per l’equip de govern o amb el beneplàcit de l’equip de govern que poden malmetre el patrimoni històric, cultural i arquitectònic de Vilafranca del Penedès: la reforma de la plaça de l’Oli i la intervenció a la façana lateral del Mercat de la Carn; i la reforma de l’Estació de Ferrocarril, ambdós catalogats com a Béns d’Interès Cultural Local. I han demanat a l’equip de govern que actuï de forma consensuada i que es replantegi els actuals projectes que hi ha, un de propi i l’altre de RENFE, tot respectant el patrimoni que ens han llegat els nostres avantpassats.

Pel que fa al Mercat de la Carn (1878) és un projecte de l'arquitecte Adrià Casademunt i Vidal i es tracta d’un modernisme avançat. Un edifici que manté la simetria de les seves dues cares i la bona relació d’aquestes amb els espais que l’envolten. Les reformes que s’hi ha fet fins ara sempre han respectat l’estructura original.

Quant a l’Estació de Ferrocarril (1911) es tracta d’un edifici eclèctic amb dues façanes principals composades simètricament. Aquestes dues façanes principals mantenen una relació amb l’espai: la que dóna a la plaça organitza l’espai, i la que dona a les andanes és la primera imatge que tenen de Vilafranca les persones que arriben en tren.

Ambdós projectes d’intervenció malmeten aquestes característiques i signifiquen un greu atac a dos edificis que conformen el patrimoni arquitectònic, històric i cultural de la vila, amb un grau de protecció baix, però que significa: “respectar”.

El poc interès pel patrimoni de la vila de l’equip de govern de l’Ajuntament de Vilafranca és palès quan comprovem que actualment no està penjat a la web municipal el Catàleg de Patrimoni (1988) actualment vigent. Així com en el fet que el Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Vilafranca del Penedès, lliurat per la Diputació de Barcelona a l’Ajuntament el mes de juliol de 2017 i que l’ha de substituir, dos anys i mig després encara resta pendent d’aprovació.

Els representants de Vilafranca en Comú també han criticat l’actitud del PSC i de Junts per Catalunya perquè voten en un sentit al Penedès (abstenció i a favor, respectivament) i en un altre al Parlament de Catalunya (en contra). Tal i com s’ha pogut comprovar a la Comissió Territorial del Parlament de Catalunya on Catalunya en Comú-Podem, a proposta de Vilafranca en Comú, va presentar una Proposta de Resolució (PR), amb el mateix contingut que la moció aprovada a 21 ajuntament del Penedès referent a la retirada del PDU de Sant Marçal-Cal Vies i a la moratòria al territori de la vegueria de tots els plans i projectes, fins a l’aprovació del Pla Territorial Parcial del Penedès. Els Comuns i ERC van votar a favor de la PR i Junts, PSC, PP i Cs van votar en contra. Vilafranca en Comú demana coherència als grups polítics en la defensa del territori, perquè aquesta s’ha de fer al Penedès, però també a Catalunya.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!