Coronavirus

La peste

Francesc Surroca Pascual 21-03-2020 19:32 Lectures 1127
Cartell de mobilitat restringida a la plaça Urquinaona de Barcelona durant l'estat d'alarma. ACN / Mar Vila

Cartell de mobilitat restringida a la plaça Urquinaona de Barcelona durant l'estat d'alarma. ACN / Mar Vila

Encara ningú sap com acabarà la història d’aquesta pandèmia, o potser sí que hi algú que ho sap i ho sabut des de l’inici, però no el conec, i no tinc ganes d’embolicar-me en teories de la conspiració de tanta volada. Prefereixo ubicar-me en el desconcert generalitzat, i pensar amb el què està passant.

Fa molt pocs dies, els mitjans de comunicació propers s’ocupaven primordialment de temes com la situació dels nostres presos polítics,  els pressupostos, les properes eleccions catalanes, els negocis del rei emèrit, etc. Tanmateix, de cop i volta, un estrany virus cau sobre el primer món, i la necessitat d’evitar els contagis ens aboca a una estranya soledat poc compatible amb altres debats i reflexions. Ens envaeix una forta sensació de fragilitat.

Des del confinament casolà, visc aquest mal com un desafiament inesperat que ho pot canviar tot. Hi hauran milers i milers de morts, hi hauran vencedors i vençuts, hi haurà qui en perdrà molt, i d’altres que potser, en guanyaran més. Però aquests balanços -semblants a una guerra- seran analitzats pel dret i pel revés, quan tot això passi. A mi, ara i aquí m’interessa llençar una missatge en el terreny del pensament i de les emocions.

En algun moment o altre hem de començar a obrir forats a les parets d’aquesta angoixa que ens tenalla.

Hi haurà un futur després del terrabastall. Serà un futur més pobre, que ens abocarà a la reflexió sobre les formes de viure. Cal posar fre al creixement constant, tornar a valorar la natura, i reforçar les polítiques i els projectes solidaris.

Per posar només un exemple: haurem d’assumir que la mobilitat desbocada que ens ha servit el sistema, és del tot insostenible, i que aquest producte del capitalisme salvatge, està entre les causes del mal que ara emmalalteix i mata a bona part del primer món.

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres