Coronavirus

No et quedis a casa

Quan hagi passat tot això del virus, no et quedis a casa. Redescobreix el món de la música, de les arts escèniques, dels museus i no et quedis a casa. El virus s'ha endut pel davant gent, massa gent, però gairebé acaba també amb el teixit cultural del país. I ara l'hem de reflotar. Si us plau: no et quedis a casa. Abans de tancar les escoles, es van tancar els teatres, els cinemes i els auditoris. Primer se'ls va limitar l'aforament, però dos dies després ja estaven tancats del tot. Els músics, actors i ballarins van veure com el 80% de les seves actuacions eren cancel·lades. Només el 20% van ser posposades. La patacada ha estat monumental. Molt pocs d'ells (menys d'un 5%) s'han pogut acollir a mesures com l'atur o la baixa per poder cobrar: els artistes viuen del "bolo", de l'actuació. Si se'ls cancel·la, la gran majoria no cobren.

Escric això el matí del dissabte en què s'ha decretat el tancament de bars i restaurants. Com cada dissabte, he sortit de casa a les 8 i he anat al meu bar preferit: he trobat que l'estaven tancant. La mestressa havia obert a les 6 i ha conegut l'ordre del president mentre feia entrepans i preparava cafès. Ens ha dit: "Us faig el cafè i tanco". Solidàriament, hem deixat 20€ sobre la barra i li hem dit: "Posa'ns uns quants d'aquests entrepans que ja tens fets". Ella també patirà aquest tancament. Només desitjo que pugui acollir-se a alguna mesura social per tirar endavant i que pugui reobrir quan tot això hagi passat.

Els artistes també porten mesos "preparant entrepans", assajant per a les seves actuacions, però amb el tancament ningú no els comprarà. Potser encara salvaran el 20% de la feina posposada, però la resta ja s'ha perdut. Per això us demano que, quan tot això hagi passat, no us quedeu a casa. Els que em coneixeu sabeu que, des de fa anys, començo els meus espectacles i conferències dient al públic: "Moltes gràcies per sortir de casa". I no és una frase feta: amb la quantitat d'oferta d'oci televisiu i digital que hi ha avui dia, cada cop és més difícil moure's del sofà. Cal agrair al públic l'esforç de sortir de casa i anar al cinema, al teatre, als concerts, als espectacles de circ, de dansa, de poesia, a les presentacions de llibres... Quan tot el daltabaix del virus hagi passat, no et quedis a casa. Redobla el teu consum cultural, surt a descobrir coses noves, deixa't endur per la màgia de la música en directe, del teatre, del circ, de la dansa. Perquè si no ho fas, haurem perdut la batalla.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!