Alerta sanitària

Setmanes molt complexes a les residències

Aquest darrer mes i mig ha estat dur i intens per a tothom, i més per als centres sanitaris i residencials, com tots coneixeu. Els Josepets, l’única residència de titularitat i gestió pública de Vilanova i la Geltrú, la Covid-19 va entrar més tard que a d’altres residències del país. El primer signe de persones possiblement infectades va ser el 21 de març, però mai se’n va tenir la certesa. El dia 1 d’abril va morir a l’Hospital la primera persona resident de la qual sabem que estava infectada per coronavirus.

Des del primer moment es van aplicar les mesures de seguretat indicades des dels organismes responsables: primer la higiene i mesures protectores, certes limitacions als familiars i a les activitats grupals, fins que finalment es van prohibir les visites a les persones residents, i la seva sortida a l’exterior. Començava el confinament per a les persones que vivien en residències, que pocs dies més tard es va ampliar a la major part de la població.

Tres han estat i continuen essent els objectius principals de la residència Els Josepets: en primer lloc, protegir les persones. D’una banda, les persones residents, fràgils i vulnerables a aquest nou virus, i de l’altra, protegir també les persones treballadores, ja que protegir les unes és protegir les altres. En tot moment, s’han seguit els protocols marcats per la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, així com la de Salut de la Generalitat.

En segon lloc, procurar el benestar i la qualitat de vida de les persones que viuen a la residència: proposar-los activitats que les activin i distreguin, tenir-les al corrent de la situació i, quan el confinament ha arribat al límit, procurar que estiguin el millor possible en el marc de la seva habitació. Vetllant no només per la seva salut, sinó també cuidant el seu estat emocional.

I el tercer objectiu ha estat mantenir informades les famílies de tot el que passava a la residència, tant allò positiu, com el que no ens hagués agradat mai d’explicar, i també, és clar, explicar-ho al conjunt de la ciutadania. Gairebé diàriament s’ha fet arribar una nota informativa a tots els familiars per explicar tot el que ens ha passat durant aquest temps, i s’han respost els correus amb els dubtes i preguntes que ens formulaven els fills i filles, els néts i nétes de les persones residents, així com s’han intensificat les trucades telefòniques. Sempre, en tot moment, la transparència i la voluntat de facilitar tota la informació ha estat una prioritat des de la direcció d’AISSA i des de l’Ajuntament.

Malgrat tot l’esforç, malgrat totes les mesures, la protecció i la professionalitat de totes les persones que hi treballen, la Covid-19 ha entrat, sense demanar permís, a la residència Els Josepets, com a tantes d’altres residències del país. Els resultats dels tests que s’han practicat els darrers dies ens indiquen que almenys 24 de les 115 persones residents són portadores del coronavirus i que almenys 19 dels 110 treballadors i treballadores dels d’AISSA, també.

Durant aquesta setmana s’han de continuar practicant més proves a les persones de la residència, d’acord amb els protocols, calendaris i disponibilitat del Departament de Salut de la Generalitat. De moment, però, les dades que tenim ens preocupen i ens obliguen a mantenir la màxima tensió i el màxim esforç, a no abaixar la guàrdia en cap moment i continuar posant tots els mitjans possibles per intentar contenir el virus.

Dilluns coneixíem els resultats i dimarts mateix ja s’han traslladat les persones que tenim la confirmació que no estan afectades pel coronavirus a l’espai del Centre de Dia, perquè es mantinguin totalment aïllades de la zona de residència. Així mateix, es manté l’aïllament de la primera planta, les màximes mesures preventives i el reforç amb personal procedent d’altres serveis.

En aquests moments complexos, des de l’Ajuntament i des de l’Organisme Autònom Municipal AISSA volem més que mai posar en valor i agrair la professionalitat, el compromís, la gran feina que estan desenvolupant els professionals assistencials i sanitaris. Comptem amb un equip humà excepcional, que sempre respon i posa per davant el benestar dels residents.

També volem agrair totes les mostres de solidaritat i de suport rebudes. Aquesta crisi tan dura té la resposta de centenars d’iniciatives solidàries, de les quals a la residència n’hem estat receptores. El material de protecció i higiene de què disposem no només prové, com sabeu, del suport institucional, sinó també de donacions d’empreses, entitats, voluntariat organitzat o espontani... Hem rebut des de mascaretes, bates i peücs a llits, safates per al menjar, protectors 3D o tauletes per fer videoconferències, entre d’altres. Així com els vídeos de “La música als Balcons” dedicat als nostres residents i promogut pel conservatori. No hi ha prou paraules per expressar tot el nostre agraïment.

I també donem les gràcies, de forma molt especial, a les famílies, en un moment en què la situació actual es fa més difícil de sostenir emocionalment. Estan tenint un paper de suport i acompanyament importantíssim, enviant dibuixos, cartes, escrits, poemes, vídeos, etc., dirigits als seus familiars, i també al conjunt de residents i de treballadores, demostrant un gran afecte i agraïment.

Sens dubte, dins de tota la situació tan dura i complexa que vivim, les mostres de compromís, de suport, d’afecte, d’acompanyament, de solidaritat, són absolutament emocionants. Ens transmeten la força, l’energia necessària, per seguir endavant, cada dia, amb l’esperança de reduir el s efectes del Covid-19. Res ens traurà el dolor que està provocant la pandèmia; en el cas dels Josepets, ja hem lamentat la mort de 17 persones per causes vinculades al coronavirus. Però perseverem en l’únic camí possible, que és vetllar per la màxima protecció de les persones i procurar pel seu benestar; confiant que l’esforç que estem fent el conjunt de la societat ens ajudarà a sortir-nos-en ben aviat.

Mercè Mateo i Olivares
Regidora d’Educació, Dependència, VNG Inclusió i Ocupació 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


També et pot interessar