Colonialisme

Explicar-nos

Enric Garriga 13-10-2020 13:33 Lectures 704
El Monument a Josep Tomàs Ventosa a la plaça de la Vila. Carles Castro

El Monument a Josep Tomàs Ventosa a la plaça de la Vila. Carles Castro

La història de Vilanova i la Geltrú va lligada des dels seus inicis a la classe obrera. No hem estat mai una ciutat ni un poble noble o ric, sinó que ens hem guanyat el jornal dia a dia, sortint a la mar, treballant la terra o fent torns a la fàbrica. Això ens ha dut a ser una ciutat rebel i contestatària on fins i tot el nostre mite fundacional es basa en l’emancipació del poder establert i en plantar cara a l’autoritat.

Però tot i ser una ciutat obrera, quan ens ha tocat explicar-nos a nosaltres mateixos hem anat a buscar als anomenats indians, homes que van fer fortuna gràcies al colonialisme i van tornar per invertir-lo aquí. Gràcies a ells vam aconseguir ser una ciutat prominent en un moment de la història, però n’hem omès el cost que això va tenir.

Hem estat anys explicant com els indians van anar a Cuba i van tornar amb grans fortunes. Però mai expliquem d’on van sortir aquelles fortunes ni si estan tacades de sang. Ens vam aprofitar del patiment de milers d’éssers humans? Aquells prohoms que hem posat dalt de pedestals, s’ho mereixen? Quina història ens estem explicant a nosaltres mateixos?

Ara ha arribat el moment de revisar aquesta manera d’explicar-nos, perquè la història cal explicar-la tota, sempre dins del seu context, però tota. Les parts bones i també les dolentes, perquè no podem avançar com a societat sense reparar el mal, el dolor i la injustícia, encara que sigui tard. Per això iniciem aquest estudi, perquè creiem que cal fer un treball rigorós sobre quin va ser el paper dels indians vilanovins.

Que es van aprofitar del colonialisme és un fet innegable, però també ens cal saber fins a quin punt van tenir vinculacions amb el tràfic de persones. Pot semblar mentida que a 2020 encara tinguem un desconeixement tan gran d’aquests fets, però es que fins ara no hem volgut mirar aquesta part de la història, perquè no ens ha interessat gens.

Volem una ciutat que no glorifiqui esclavistes ni que basi la seva història en la sang i la barbàrie. El futur d’aquesta ciutat ha de passar per explicar-nos la veritat del que vam ser i sobretot, menys marquesos i més sindicalistes.

Enric Garriga Ubia
Regidor de Cooperació, Participació, Salut, Memòria històrica i Economia social i solidària (Capgirem Vilanova-CUP)

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No