1 de Maig

El deute amb la gent treballadora

El passat 15 d’abril les CCOO del Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf vam organitzar el nostre 3r congrés al Teatre Casal de Vilafranca del Penedès, amb el lema: #ConstruïmFutur: Treball Digne, Sostenibilitat i Igualtat. Van participar 160 delegats i delegades representant les 29.312 persones afiliades (38.2% dones), els 3.577 delegats i delegades a les empreses amb un 44.6% de representativitat que ens situen com a primera força sindical i un actor imprescindible al territori.

L’alcalde de Vilafranca del Penedès Pere Regull i el president del Consell Comarcal Xavier Lluch, van adreçar una salutació posant en valor la necessitat de reforçar el diàleg social i acords que han de permetre la transformació d’empreses i teixit productiu del territori. Nosaltres pensem que aquesta no està sent prou bé dinamitzada per part de les administracions i en conseqüència, no ha desenvolupat el seu potencial transformador.

El Penedès ha d’esdevenir una vegueria efectiva, fent compatible la seva forta identitat amb grans reptes i desafiaments de futur on els agents socials i econòmics i, de forma particular les CCOO hem de jugar un paper rellevant. Volem un Penedès per viure, gaudir i també per treballar. Hem d’avançar en la diversificació de l’activitat econòmica; articular polítiques industrials potents amb recursos; facilitar la creació d’ocupació de qualitat, no únicament a través de perfils d'alta qualificació; interconnectar polítiques formatives i de qualificació professional; dignificar les condicions al sector serveis; acordar la implementació d’infraestructures (viàries i ferroviàries) i polítiques de mobilitat sostenible llargament reivindicades, juntament amb inversions estratègiques - que no subvencions - a través de palanques público-privades.

Construir diàleg social i acords de mirada llarga per avançar en un model que contempli l’entorn natural privilegiat del Penedès com un  gran actiu per fer possible aquest desenvolupament sostenible i inclusiu que volem. Necessitem alhora mirar i cooperar amb l’Anoia, el Garraf i el Baix Penedès i coordinar polítiques socioeconòmiques ben travades i útils per a la ciutadania, que posin al centre la idea de l’ocupació de qualitat, el dimensionament dels serveis públics i la promoció de transicions socials i mediambientals justes.

Vivim un moment on les nostres societats expressen profundes incerteses, inquietud pel futur immediat i por als canvis, on la realitat social i econòmica a curt termini estarà marcada per l’atur, les desigualtats, la pobresa i la precarietat. CCOO haurem d’estar reforçant la nostra incompleta democràcia, amenaçada pel factor corrosiu de les desigualtats creixents i combatent de forma decidida i intel·ligent l’aparició d’aquest fenomen global preocupant com és el nacional-populisme, que conté un potencial destructiu que atempta contra la nostra convivència.

Un dels reptes que tenim per davant es assumir la digitalització i la transició ecològica com a oportunitats per generar ocupació de qualitat i amb drets, des del compromís i la responsabilitat social i territorial. Propostes viables per construir col·lectivament un creixement econòmic que protegeixi teixit productiu, preservi llocs de treball i ofereixi seguretat, protecció i benestar per a la majoria social. Un model de país, on els poders públics intervinguin, orientin i governin l’economia, assumint que Catalunya és un punt de partida i no d’arribada. Un espai de diàleg i convivència en la seva diversitat.

S’apropa el primer de maig i és moment de tornar a reivindicar el valor insubstituïble i la centralitat del treball. Reconeixem a totes les persones treballadores que han format part dels serveis essencials que han salvat les nostres vides. Aprofitem per redefinir els treballs, incorporant les diferents tipologies, majoritàriament poc valorades socialment i molt malament retribuïdes que majoritàriament fan les dones. Lluitem contra la inacceptable taxa d’atur juvenil per no deixar enrere aquesta generació i llegim bé els canvis durs i complexos que venen descartant les receptes de “l’austericidi neoliberal” de crisis anteriors. Dibuixem en definitiva, alternatives i construïm hegemonies, per somiar un futur d’igualtat, cohesió i justícia social.


Josep M. Romero Velarde
Secretari general CCOO Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf

Albert Rodríguez Mihi
Coordinador CCOO Alt Penedès- Garraf

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!