Literatura

Escut i altres contes

Coberta del llibre 'Escut i altres contes'. Eix

Coberta del llibre 'Escut i altres contes'. Eix

Contes premiats

Un any més, l’Editorial Cossetània ens ofereix el conte guanyador i els seleccionats pel jurat del premi Tinet, amb el títol Escut i altres contes. Conté quinze relats breus molt diversos en tot: per l’edat dels autors (els dos més grans són del 1951 i la més jove, del 1997); per la procedència geogràfica (hi predominen els del Principat, però són nascuts a comarques molt diverses, i n’hi ha dos del País Valencià); per la paritat de gènere (hi ha set dones i vuit homes); i, naturalment, per la diversitat temàtica (hi trobem des d’atemptats terroristes a alcohòlics que es volen rehabilitar, passant per destruccions familiars a causa de la guerra, per morts que deixen un buit que sembla insuperable, per triangles amorosos...) i estilística (narradors en primera persona i en tercera, monòlegs interiors ordenats, combinació de punts de vista d’una mateix situació...). En conjunt, gosaria dir, una bona mostra de la riquesa, pel que fa a literatura, de què gaudim en el nostre país des de ja fa una colla d’anys, conseqüència dels nombrosos concursos literaris que hi trobem ja des de l’escola, de les nombroses aules d’escriptura i, naturalment, de l’índex lector d’una bona part de la població.

Per qüestions d’espai, no em puc estendre a analitzar els quinze contes, per la qual cosa em centraré en el guanyador, que dona títol al volum: “Escut”. És obra de la professora i escriptora Montserrat Morera Escarré (Barcelona, 1952), resident a Vilassar de Dalt i amb arrels vallenques. Ens hi narra els primers moments (aproximadament una hora) de l’atemptat gihadista del 17 d’agost de 2017 a Barcelona i ho fa des de la mirada de la Hala, una noia magrebina de 18 anys, que ja en fa més de deu que viu a Barcelona i que fa de peixatera al mercat de la Boqueria. La veiem alegre, feliç, amb molts plans de futur, fins que passa el que passa i tot canvia, per a ella i per a tanta altra gent. El jurat del premi, en l’acta d’atorgament ho ha sintetitzat d’una manera perfecta, fins al punt que no em puc estar de transcriure-us-ho: “Un relat emocionant, lingüísticament impecable, molt ben estructurat i amb un final que interpel·la emocionalment el lector. Una història que connecta mons culturals diferents en la figura del personatge femení que arriba a esdevenir símbol de totes les dones del mon. El joc amb els colors, amb la llum i amb la mesura dels minuts són els recursos per fer memòria personal d’una vivència col·lectiva fosca i impactant.” Un volum breu, format per narracions també breus, que estic segur que us farà passar bones estones.

Títol: Escut i altres contes
Autors: Diversos
Editorial: Cossetània
Col·lecció: “Narrativa”, 102
Lloc i any d’edició: Valls, 2021
Nombre de pàg.: 118

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!