Literatura

Els autors literaris del Penedès al nostre abast

1a Mostra del Llibre Penedesenc. Eix

1a Mostra del Llibre Penedesenc. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Al Penedès ja hi ha una certa tradició de mostrar la producció cultural que s’hi fa. Si ens remuntem en la història en trobarem exemples interessants i que van tenir un paper cabdal en la difusió cultural de la producció artística del nostre territori. Les Exposicions d’Art del Penedès els anys 1926, 1927 i 1929 a les tres capitals del Penedès històric Vilafranca, el Vendrell i Vilanova i la Geltrú s’hi aplegà una mostra multiartística amb la voluntat de conformar territori, visualitzar el Penedès com un marc que donava alberg a artistes en totes les seves modalitats. Les exposicions pretenien difondre el patrimoni cultural penedesenc i alhora reivindicar la seva posició en el món de l’art Català.

Eren unes mostres pluridisciplinars que desprenien voluntat de presencia i de projecció de l’art en la seva globalitat al país, i al món. No es limitaren a parlar de pintura o escultura -que també- sinó que i en paraules d’Albert Virella: “Exposició era quelcom més. Era una manifestació viva i activa que es bellugá molt abans i després de la temporada en que va ésser oberta al públic. Es van mobilitzar conferencies, artistes, música. De tot hi hagué i per a tots els gustos. L'etnografia, el folklore i el comercialisme “.

Aquell cicle s’estroncà i a l’any 1930, Sitges ja no va organitzar la que li tocava  però van deixar un pòsit que posà en evidència i necessitat de més i millors infraestructures culturals, que aquetes mostres s’inserien en els moviments socials que en aquella dècada van propiciar el naixement de moltes entitats, ateneus i associacions  de cultura popular. També va servir per tenir el valor de fer créixer l’autoestima del territori que va veure’s reivindicat des del món de la cultura.

També va generar un cert impuls del mecenatge i el mateix Albert Virella  escriu unes paraules que ho demostren: Mitjans... qui sap! Però no oblidem que les grans manifestacions d'antany mai no nedaren en l’abundància i sempre resultaren deficitàries. Però mai no mancaren bons patricis que contribuirien a eixugar el ròssec, i es que quan hi ha una ben definida unitat de propòsits, no hi ha objectius inassolibles.

Anys més tard els tècnics de les regidories de Cultura dels ajuntaments de les ciutats més grans del Penedès es mobilitzen per crear el projecte Ardhara en el que durant uns anys, 1987, 1991 i 1995, un grup d’artistes del Penedès van ser seleccionats per a formar part d’una convocatòria promoguda per diferents ajuntaments i altres institucions. Aquesta iniciativa intentava donar un impuls a les arts plàstiques de les nostres comarques. L’objectiu era ben clar, mostrar de manera conjunta l’art emergent del moment. La iniciativa també es va acabar i haurem d’esperar encara més anys perquè un grup d’aquells artistes que van participar en les primeres convocatòries ressuscitin Ardhara amb la voluntat de seguir organitzant mostres col·lectives i la instauració d’una biennal d’art.

Per tant hi ha una clara voluntat des de fa temps que el territori esdevingui un marc on es potenciïn les mostres de tipus cultural i artístic i és doncs, crec, que amb aquesta voluntat que ara es proposa la Primera Mostra del Llibre Penedesenc que organitza el Col·lectiu d’Escriptors Mir Geribert.

És una excel·lent notícia, una bona pensada ja que acostar els autors als lectors sense masses protocols ni litúrgies prefixades és bo per l’escriptor i també pel lector. La fira aquest any, la primera, es farà el proper dissabte 19 de novembre a la Plaça de la Vila de Vilanova i al Geltrú. La Fira té un programa força atractiu a més de les parades de diverses llibreries de la ciutat i altres entitats amb les obres dels autors del Penedès. Hi haurà, així mateix, dues sessions de presentació d’escriptors i escriptores que ajudaran a conèixer l’obra literària que han creat i que des del nostre territori la projecten arreu. Completen la jornada un parell de taules rodones sobre Literatura i territori i Penedès i mite. L’objectiu de la fira és donar a conèixer als visitants la riquesa literària de l’àmbit territorial de la Vegueria del Penedès, els escriptors i escriptores que resideixen al territori i també aquells llibres, escrits i altres formes d’expressió literària que parlen del Penedès.

És evident que el Penedès constitueix un territori on es poden trobar una història comuna, una configuració social i política conjunta fet que ha portat a identificar-nos en una cultura i unes tradicions compartides i actualitzades. El Penedès, doncs, més enllà de la voluntat d’esdevenir un territori amb personalitat administrativa i política comuna pot trobar també una possibilitat de trobar espais socials i culturals comuns. I no hi ha dubte de que la literatura  és ja de per sí un d’aquest elements, i important, que configuren referències territorials i culturals. Cert és que la literatura és universal però parteix d’un territori i aquets territori pot ser un marc que esdevingui patrimoni literari. Hi ha en la literatura obres amb voluntat de transcendir del territoris sense però obviar aquets territori sinó fer-lo el marc idoni per la creació. La nòmina d’autors és notable al Penedès. Els que han nascut aquí o els que han adoptat el Penedès com el seu espai vital i residencial.

I aquest espai vital del Penedès els porta a agrupar-se com un excel·lent   instrument de tenir més força en la projecció de la seva obra literària i compartir idees i reflexions a l’entorn de l’acte creatiu i del territori com a marc i subjecte  literari.

El col·lectiu Mir Geribert (el nom triat ja és de per si una declaració d’intencions i principis. El príncep rebel, com l’anomena Josep Tort, un dels membres del grup) neix amb una clara voluntat de promocionar la literatura que es fa al territori i deixen ben clara en la seva presentació quina és la seva voluntat per aplegar-se: Ens uneix l’espai on vivim, creem o del qual volem formar part, però també l’amor per la literatura i l’art en general. Creiem, fermament, que la cultura és un element imprescindible de la vida de les persones i per això la mimem i la impulsem.

Lloable la voluntat del col·lectiu.

La Mostra, se’ns dubte, serà de gran interès pel contingut i per poder conèixer la bibliografia dels autors presents i d’altres i una magnífica oportunitat de   compartir amb els autors, veïns nostres, que hi seran presents opinions sobre  literatura i el Penedès. 

S’ha dit que la memòria dels autors és la memòria del territori, però també caldria afirmar que el present i el futur del territori l’expliquen i el dibuixen  els autors amb els seus textos actuals. Ara, a la Primera Mostra del Llibre Penedesenc tenim l’oportunitat de conèixer-lo directament.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local