Filosofia

Ens manquen bons filòsofs

El filòsof, escriptor i polític Xavier Rubert de Ventós. ACN / Oriol Campuzano

El filòsof, escriptor i polític Xavier Rubert de Ventós. ACN / Oriol Campuzano

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El proppassat 28 de gener, ens deixava -als 83 anys-un gran  intel·lectual català. Parlo d'en Xavier Rubert de Ventós. El definiria com un catòlic "progre", interessat per la filosofia, la política i el món universitari del país. La seva perspectiva tenia sempre un nucli  sòlidament contrastat d'acord a l'experiència docent a Berkeley i Harvard. Penso el mateix en la vessant política: en base a l'experiència com a diputat (de 1982 a 1986) i eurodiputat (de 1986 a 1994), pel PSC. 

Amic d'en Pasqual Maragall, fou un dels ponents del preàmbul o beceroles de l'Estatut. Autor prolífic de llibres molt pulcres i treballats, em ve com anell al dit, al bell mig d'un entorn polític desgavellat i tensionat pel populisme dels uns i la mediocritat de molts dels dirigents actuals. En aquest sentit, prenent en Kant com a referent, mantenia que "cal descobrir que el nou territori és la subjectivitat i l'individu. Alhora, convé mantenir el sentit clàssic del límit". Som davant de dues postures contraposades. Una tesi que reforça el rigor i la fondària de l'autor, en front de la ignorància supina de molts dels seus interlocutors. No endebades se sentia prou incòmode davant l'imperialisme que l'encerclava. 

Esdevingué un dels refundadors d'una tradició filosòfica a Espanya ben adaptada al concepte ampli de modernitat. Abocà el nucli del seu criteri en un llarg estol d'articles de premsa. En tots ells, traspuava tres grans eixos: equilibri, sensibilitat i un "savoir-faire" incontestables. Aquest esquema bàsic l'hem de recuperar. La velocitat trepidant del món ens allunya sovint d'una reflexió pausada. Pensar no és patrimoni dels rics. Tampoc no ho podem conceptuar com un luxe. És en aquest àmbit que insisteixo en el rerefons del títol: la filosofia ha d'amarar i moure el motor de la societat. Al cap i a la fi, pensar per un mateix és una tasca alliberadora. Plegant-nos a les batzegades de la globalitat, acceptem una vida submisa. Sense  pensament, no som res... I posar en tela de judici els principis rebuts no deixa d'ésser una fórmula per assimilar-los millor. La filosofia sempre hauria de vincular-se a la quotidianitat vital. Lluitar per la recerca d'un equilibri entre la por pel què ignorem i la presumpta seguretat de creure que ho podem tot. Gosaria dir que no pot tenir rivets teologals. Ha de convergir més amb esquemes metafísics i  biològics. D'això en sabia un pou en Xavier. Que la terra li sigui lleu! 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local