Ensenyament

Ningú suspèn, i ara què?

Jordi Larregola 18-04-2020 20:36 Lectures 1145

Sembla que les coses van per l’únic lloc per on podien anar. L’aigua sempre va avall, no pot fer altra cosa. Un aprovat general -o sigui, un cinc per a tothom- és llençar dos terços del curs a les escombraries, en conseqüència, el que s’ha decretat és un prohibit repetir curs general. És inútil discutir-ho, quina altra sortida hi havia? Queda la papereta més complexa dels cursos que donen accés a una titulació i la selectivitat. La meitat aproximadament de la formació professional està pendent de veure com es resol la seva situació, sense poder fer pràctiques i sense examinar-se en condicions d’igualtat mínimes. Les proves d’accés a la universitat podrien ser més fàcils de solucionar, tenen un botó vermell d’autodestrucció. Se suspenen i s’entra amb la mitjana del batxillerat. No es vol fer i ho puc entendre però, al cap i a la fi, hi ha tantes coses que s’estan fent sense voler fer-les que tampoc ens vindria d’una.

Toca esperar i observar com evoluciona la situació. Si resulta possible fer les proves per Sant Fermí com estan anunciades, perfecte. Bona notícia per a tots; a hores d’ara qualsevol senyal de normalitat ja s’agraeix. Ara bé, quan podrem estar segurs que es realitzaran les proves? S’hauria d’establir un marge de seguretat; a mitjans de maig com a molt s’hauria de conèixer un pla de contingència per si no fos possible encara celebrar les PAU. 

Sóc contrari a un ajornament fins al mes de setembre. Té un inconvenient tècnic per començar: si la prova es fa al setembre, quan es fa per a aquells alumnes que la suspenen? també al setembre? a l’octubre? Quan es matriculen els cursos universitaris? Quan comença el curs a les universitats? També té inconvenients vitals. Ajornar la selectivitat després de juliol obliga a seguir treballant a la majoria d’alumnes de segon de batxillerat durant tot l’estiu. També els obliga a prescindir de feines d’estiu que els podien ajudar a pagar-se els estudis. Fer dos cursos pràcticament seguits sense una aturada no sembla una mesura gaire recomanable.

D’altra banda també em sembla poc seriós fer una prova com les PAU des de casa telemàticament. L’examen tradicional iguala les condicions de la prova. Les proves a distància reflectirien la mateixa esquerda digital que es vol evitar ara, en el tercer trimestre. Per cert, no hi ha una esquerda digital com si fos un tema concret i acotat al terreny tecnològic, hi ha una profunda esquerda social que afecta tots els àmbits, inclòs el tecnològic. Hi hauria alumnes amb molts recursos a casa seva a disposició i altres amb molt pocs. Espero que no es vagi per aquí.

L’aigua sempre va avall, per tant, les coses aniran finalment per l’únic camí que quedarà transitable. Només seria desitjable que es pogués saber amb un marge raonable. 

Pols de guix

Jordi Larrégola

Jordi Larrégola

El món vist amb ulleres de mestre

http://polsdeguix.wordpress.com/

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No