Vegueria Penedès

Ara toca fer els penedesencs

Baix Penedès. Eix

Baix Penedès. Eix

S'atribueix a Massimo d'Azeglio la frase "Hem fet Itàlia, ara hem de fer els italians".

Es volia posar l'accent sobre la necessitat d’un cop obtinguda la unitat d'Itàlia,  treballar per a que tots els ciutadans dels diferents estats que conformaven Itàlia abans de la seva unió, se sentissin part d'aquest nou Estat unitari.

Podríem transmutar aquesta situació al Penedès: hem creat la Vegueria Penedès, ara ens toca fer a les penedesenques i penedesencs.

No ens hem d'enganyar, almenys en el cas dels ciutadans del Baix Penedès, la reclamació de la Vegueria Penedès ha estat més una petició de les elits polítiques i no de totes. Només com a exemple, cal pensar que el PSC no hi estava a favor, i només una part activa, però minoritària de la societat baix penedesenca la defensava històricament.

Una part important dels ciutadans de la nostra Comarca han nascut fora d'ella i provenen especialment de l'àrea metropolitana de Barcelona i altres parts del nostre país, de l'Estat i de l'estranger. I el nou elevat creixement de la població que tornem a viure aquests últims anys, fa augmentar encara més la nostra idiosincràsia multicultural.

Les administracions públiques i el seu repartiment territorial poden tenir un fort factor identitari (nació - Estat, nació sense Estat, ciutats) i altres que pels ciutadans són purament casuals com en molts casos pot passar amb les comarques.

Avui per avui, és més comú que una persona digui en quina ciutat o país viu que en quina comarca o molt menys, quina vegueria.

El Baix Penedès, com és ben sabut, viu enmig de 2 àrees metropolitanes i és l'única comarca de les 4 que conformen la Vegueria Penedès que pertany a la Província de Tarragona.

La Comarca del Baix Penedès aporta estratègicament una singularitat que hauria d'aprofitar la nostra Vegueria. Des de la Comarca, hem de ser capaços de fer polítiques transformadores que comencin a solucionar els problemes endèmics que tenim, així com també la Delegació del govern al Penedès ha d'assolir una nova mirada cap al Baix Penedès i tanmateix, les elits polítiques i socials de la Vegueria: o tenim entre tots un co-lideratge de la Vegueria i fem el Baix Penedès co-partícip de les decisions, o bé la majoria dels ciutadans de la nostra comarca continuaran mirant en sentit metropolità/litoral marítim oblidant les comarques interiors de la Vegueria.

L'entitat Pro Vegueria Penedès acaba d'incorporar en el seu secretariat 3 persones del Baix Penedès mostrant així el camí a seguir: intentar implicar ciutadans de la nostra Comarca cada vegada més en la construcció de la Vegueria.

Com a Baix Penedès hem de continuar treballant amb les 2 àrees metropolitanes i les seves institucions territorials, especialment la Diputació de Tarragona. Però hem de ser conscients que en el desplegament de la Vegueria Penedès ens hi juguem molt.

De com comencen a desplegar-se les Conselleries del Govern i com finalitzarà el Pla Territorial depèn la implicació que tindran en el projecte els baixpenedesencs i baixpenedesenques. Si la Vegueria no ajuda a desplegar tots els actius que tenim com a Comarca i a transformar el Baix Penedès amb uns projectes de futur planificant els serveis que ens mereixem com a ciutadans, quedarà com una administració més. I no perdrà aquesta oportunitat històrica només el Baix Penedès: ho perdrà tota la Vegueria Penedès.

Ivan Faccia Serrano / Daniel Pernas Llobet
Esquerra Republicana Baix Penedès

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!