Mobilitat

Un carril bici per als unicorns

Cues sobre el carril bici del passeig de Ribes Roges per pagar la zona blava. Eix

Cues sobre el carril bici del passeig de Ribes Roges per pagar la zona blava. Eix

El maig del 2020 l’ajuntament de VNG va anunciar que al juny faria un carril bici des del capdamunt de la rambla Samà fins al port, que després va posposar al setembre-octubre. El desembre del 2020 semblava que la cosa arrencava, perquè se’n van pintar uns metres anunciant que el carril complet s’enllestiria el primer semestre del 2021. Fins ara, res de res. Almenys, per no vessar-la més, ja piulen que s’iniciarà “els propers mesos (podem donar-los un marge d’entre 3 i 99 mesos?).

Vilanova no és una ciutat per a ciclistes, que veuen la seva seguretat compromesa quan es desplacen. Tres exemples que ho demostren:

1. Al centre de la ciutat, tot i tenir carrers 30, els cotxes no cessen en el seu pressing-bici; és a dir, intimidar els ciclistes perquè s’apartin de la seva circulació.

2. Al Passeig Marítim diu la llegenda que un dia a les tres de la matinada un ciclista va poder recórrer el carril bici sense interferències. Si no, sempre hi trobaràs una nevera al mig, un unicorn inflable, senyores amb pameles de grans dimensions que hi aterren sense mirar disparades des dels seus vehicles o cues de gent descobrint com pagar la zona blava.

3. Al carrer de l’Àncora també són experts en montar “pollos” damunt el carril bici. Els clients d’una coneguda botiga l’usen com a carril d’espera dels pollastres a l’ast, interferint la circulació i posant en risc, un cop més, els ciclistes que busquen una via segura per desplaçar-se sense molestar els vianants. Per què no la feu a la calçada, la cua?

Per contra, també hi ha usos incorrectes que posen en risc ciclistes i vianants. Podríem mencionar el pont sota de la via de la rambla de la Pau, o la plaça de les Cols que, tot i que es tracta d’una zona pacificada, s’ha convertit en una autopista de patinets elèctrics i bicicletes a tota velocitat i enganxats a les façanes. Són elements suïcides que posen en perill cada dia la vida de veïns i treballadors de la zona, que surten dels seus portals atemorits i amb cautela.

Allà -de dia- no hi trobareu la Policia Local, que centra el seu postureig a atacar patinets i ciclistes a la rambla i en altres parts del nucli urbà. Les dades ho avalen: l’any passat la policia va sancionar més de 210 patinets a la ciutat (una seixantena a la rambla), però zero, cap ni un, a l’autopista de les Cols. Però entenc que en aquesta plaça prefereixen acostar-s’hi a intimidar a les nits abans que fer complir la normativa als vespres. Tot en (des)ordre a la via pública.

Sergi Sabaté
periodista

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!