Poesia

Baix continu

Cobertes de 'Baix continu 21-22'. Eix

Cobertes de 'Baix continu 21-22'. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Baix continu (Edicions de 1984, 2014), l’últim llibre de poemes publicat per la poeta, novel·lista, narradora, traductora i activista cultural Josefa Contijoch Pratdesaba (Manlleu, 1940), dóna títol a la col·lecció de poesia Baix continu per tal de fer un homenatge a una autora de grans registres culturals, així com de signe humanístic, com ara les traduccions del francès de les obres memorialístiques de Sarah Kofman i Lydia Flem, i només són un exemple.

La idea de l’homenatge parteix d’un desig de reconeixement que ha pres una doble forma cultural: en viu i en lletra. Des de l’any 2021, Baix continu es presenta com un cicle poètic amb aquest nom i que ha donat lloc a una col·lecció de poesia, coordinada per Roser Domènech, que cada any es proposa ressaltar i posar negre sobre blanc les veus de tres poetes contemporànies en actiu i de diferents generacions, així com recuperar, rellegir i reinterpretar la poètica de poetes tal vegada una mica oblidades, o poc conegudes pel gran públic. L’acurada edició dels aplecs poètics publicats fins ara a la col·lecció Baix continu és a càrrec d’Edicions ARBAR (Associació per la Recerca Biocultural i Artística de Rodes), amb seu al Port de la Selva.

A la publicació Baix continu corresponent a l’any 2021 trobem les poetes Rosa Font, Roser Domènech i Gemma Arimany que homenatgen Josefa Contijoch. A la publicació corresponent a l’any 2022 trobem les poetes Zoraida Burgos, Nati Soler Alcaide i Laura López Granell, que homenatgen Quima Jaume (Cadaqués, 1934-1993). Ambdós volums estan encapçalats pel que cal considerar la divisa poètica de Josefa Contijoch, quan a l’inici del seu llibre de poemes Baix continu escriu: «La poesia es composa de paraules, amb la seva música i expressivitat dels seus conceptes. Aquí és on rau l’amagatall de la veu pròpia, aquest baix continu que es va conformant com una fesomia ineludible, com l’empremta dactilar. En aquesta formació hi intervé la tradició, les lectures, el propi caràcter i la pròpia biografia».

En efecte: a través de la lectura dels poemes de Rosa Font, Roser Domènech, Gemma Arimany, Zoraida Burgos, Nati Soler Alcaide i Laura López Granell podem apreciar l’expressivitat singular de cadascuna de les poetes, el baix continu, la modulació de les seves veus particulars. Llarga vida a Baix continu, una bella iniciativa, en viu i en lletra, com he escrit més amunt, que il·lumina i enriqueix el nostre paisatge cultural.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local