Mitjans de comunicació

No en dubtis, la tele ho ha dit!

Eix

Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els grans mitjans d’informació tenen una capacitat extraordinària d’influir sobre la formació de la opinió. Els mitjans audiovisuals, especialment la televisió, ens bombardegen amb una sobre informació intencionadament pensada i dirigida. Aquest excés d’informació, triada convenientment, porta fàcilment a la desinformació o, dit d’una altra manera, a la confusió, a distorsionar la percepció de la realitat.

La desinformació és un element cabdal per poder dirigir i controlar l’ordre establert per una minoria capaç de manipular els grans mitjans d’informació, que són els que arriben a la població, i per tant difondre el seu missatge intencionat. Hi ha altres mitjans, sortosament, però tenen difícil poder fer arribar significativament els seus continguts: per interessant que siguin les seves aportacions els grans mitjans, dependents del poder, els ignoren. Aquest control, que desdibuixa la democràcia dins dels mitjans, tendeix a ocultar el conflicte per a fer-lo imperceptible per al públic majoritari, tot ens pot passar desapercebut si aquests mitjans ho volen.  

La forma que té el poder per garantir l’estabilitat ha estat la democràcia controlada o de baixa intensitat. L’estabilitat es recolza en la desinformació que els mitjans de comunicació monopolitzats promouen. És un mecanisme per contrarestar la influència d’una minoria obstinada en mantenir opinions contràries a les del poder: la desinformació contraresta la seva possible influència, perquè les persones desinformades s’inhibeixen davant la dissidència i donen el control a la majoria numèrica a l’hora de prendre decisions. I el resultat seria democràtic perquè senzillament serien majoria.

Aquest concepte de democràcia de les classes dominants redueix el paper de la majoria a votar a unes eleccions per triar uns representants. Però el problema és, a la nostra societat, que les majories es creen manipulant la informació, una tasca que fan el grans mitjans de comunicació monopolitzats per petits grups empresarials.  

Lluitar per la opinió pública, competint amb els mitjans que disposa el sistema, té poc sentit pràctic, però cal defensar i sostenir els mitjans independents i lliures per consolidar i sostenir aquesta minoria que tossudament manté opinions contràries a les del poder. I això és molt important.

Ara que s’apropen eleccions, no únicament municipals, és important fer l’esforç de mantenir-se informat. Vol dir consultar més mitjans de comunicació? Vol dir tenir les antenes a punt durant les campanyes electorals? Vol dir...? Vol dir mantenir un nivell estable de consulta, de reflexió i de crítica a l’entorn de les informacions, i cercar en aquests mitjans independents i lliures els elements que ens poden ajudar a tenir una visió més oberta del que passa al nostre voltant.

Els mitjans de comunicació majoritaris ja tenen interessos que els sostenen, la premsa independent l’hem d’ajudar nosaltres, sostenir-la, perquè realment la necessitem.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local