Ensenyament

Intel·ligència artificial a l’escola

Artur Pawlak / Pixabay

Artur Pawlak / Pixabay

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Potser soc l’últim en assabentar-se dels canvis i les transformacions profundíssimes que se’ns venen a sobre; potser ara quedaré com un miop històric, com el guaita del Titanic sense prismàtics que se la fot contra un iceberg de la mida de la Sagrada Família. Ei, ho reconec. Ara mateix em declaro incapaç de veure la transcendència colossal de l’invent. El chat GPT em sembla interessant però no decissiu.

Resulta que hi ha una aplicació que fa les feines dels alumnes amb un bon nivell d’èxit. Bé. Fins ara hi havia mares i pares. Feien la feina que els encomanaven els mestres per casa. No tots, no, clar, ui! El nen es tanca a l’habitació i ho fa tot solet! Sí, home, i escriu amb la teva lletra per un tema genètic, no? També hi havia els professors particulars i la còpia entre alumnes, tant anàlogica que sembla mentida. Però el cert és que els deures s’han copiat tota la vida. Jo apuntaria que un dos per cent dels alumnes han fet sempre ells indepentment les seves tasques escolars, no gaire més. Va, que exagero, posem un cinc. Més? No, jo diria que no, però li podem preguntar al chat GPT a veure què diu.

No sento que la meva feina estigui amenaçada. No sento en absolut que aquest àbac sofisticat em pugui substituir. La meva feina, gràcies a Déu, no va només de remetre tasques, recollir-les i avaluar-les. Quin avorriment! Si en el fons jo treballo per les rialles, per les baralles de pati, per escoltar acudits de fa quaranta anys explicats amb cara d’il·lusió, pels pares i les mares i per un munt de coses que entrarien en l’apartat de relacions humanes, no pas en el de cap tipus de maquinari.

I respecte als remeis que apunta Toni Romero a El Punt-Avui, reconec que sempre he estat un retrògrad amant de la verificació absoluta de les autories. Per això mai, mai, poso deures. Per això, els aprenentatges encara els verifico mitjançant proves escrites individuals o proves orals. Soc poc original i retro, què hi farem, però estic, en principi, protegit contra el chat GPT com una destral de sílex ho està contra un virus informàtic. I em sento bé.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local