Nou sector

Vilanova preveu crear 600 llocs de treball amb el projecte de parc comercial a la Masia d'en Barreres

La iniciativa ha d'enllestir-se el 2021 i suposaria una inversió privada de 75 milions d'euros (VÍDEO)

Vilanova preveu crear 600 llocs de treball amb el projecte de parc comercial a la Masia d'en Barreres. Míriam de Lamo

Vilanova preveu crear 600 llocs de treball amb el projecte de parc comercial a la Masia d'en Barreres. Míriam de Lamo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El projecte de parc comercial a la Masia d'en Barreres de Vilanova suposarà la creació d'uns 600 llocs de treball i la inversió privada de 75 milions d'euros a la zona, segons l'Ajuntament. L'equip de govern ha presentat aquest dimarts la iniciativa amb l'objectiu de rebre el màxim suport perquè sigui una realitat l'any 2021, tenint en compte que l'excepcionalitat aprovada pel Parlament perquè pugui desenvolupar-se el projecte a la zona caduca llavors. Segons el govern, es tracta d'un “projecte important de comarca” que servirà per “dignificar” el polígon en desús i serà compatible amb l'activitat comercial de la ciutat. Per impulsar-lo, caldrà modificar els horaris comercials, permetent l'apertura de comerços tots els diumenges i festius als establiments de la ronda Europa, la C-15 i el barri de Mar durant tot l'any.

“És una oportunitat que com a govern municipal no podem deixar escapar”, ha resumit l'alcaldessa Neus Lloveras a la roda de premsa d'aquest matí. “Ho anunciem amb tota la prudència perquè no volem vendre fum”, ha advertit, no obstant, l'alcaldessa, tenint en compte que caldrà tirar endavant el més aviat possible la tramitació del projecte, que inclou la modificació del pla general, a banda de l'obtenció de vàries llicències tant per part de la Generalitat com de l'Ajuntament que facin possible el desenvolupament de la iniciativa, i de la comercialització de l'espai a càrrec de la promotora propietària dels terrenys, Cel Urbà. Segons l'Ajuntament, l'empresa ja té experiència en la construcció d'altres parcs comercials similars.

Un polígon amb bones connexions

El parc disposarà de 19.000 metres quadrats disponibles per a activitat comercial i, per la seva ubicació al nord de la ciutat -la cimentera Griffi i  després Cemex van ser-ne les empreses més importants fins al 2009- es tracta del polígon “amb més bona connexió de la ciutat”, segons el regidor d'Urbanisme, Gerard Llobet. L'ús comercial ja hi està admès, atès que, tot i estar fora de la trama urbana consolidada de la ciutat, el 2017 el Parlament va permetre una superfície máxima de venda de 19.000 m2 a la zona sempre i quan “la parcel·la estigui connectada amb la trama urbana consolidada mitjançant un vial estructurant del municipi”, i el projecte es materialitzi “abans del 31 de desembre de 2021”.

El regidor d'Urbanisme ha explicat que el promotor haurà de costejar un nou accés viari al sector per distribuir el trànsit provinent de la C-31 i la C-15, a més d'una nova rotonda i un nou accés entre el futur parc comercial i el segon sector del polígon, on es troba Vila Lauren, un espai que l'Ajuntament confia en dinamitzar a través del projecte.

Un parc de superfícies mitjanes

El govern ha deixat clar que el parc comercial serà de superfícies mitjanes, seguint el mateix model de parc de la rambla del Garraf, a Sant Pere de Ribes, o del polígon de les Salines a Cubelles, si bé les seves dimensions són molt més importants -el parc de Sant Pere de Ribes ocupa 8.000 metres quadrats-. L'equip de govern diu desconéixer quines empreses s'instal·laran al nou espai, i assegura no tenir cap coneixement que una d'elles pugui ser Decathlon, actualment ubicada al parc comercial de la rambla del Garraf, que segons algunes fonts podria estar disposada a traslladar-se a Vilanova.

Aprovacions previstes al ple de març

La voluntat de l'equip de govern és portar al ple del març la modificació del pla general d'ordenació urbanística necessària per impulsar el parc comercial. Els tràmits inclourien la previsió de construir els nous accessos al polígon a més de la proposta de nous horaris comercials de la ciutat. Fins ara, a Vilanova només ha estat permesa l'apertura de comerços en diumenges i festius al barri de Mar, a partir de la via del tren, i exclusivament els mesos d'estiu. “Els horaris comercials de la ciutat no són competitius respecte la resta del territori”, ha dit el regidor de Promoció Econòmica, Juan Luis Ruiz, que ha destacat que ara per ara la impossibilitat d'obrir diumenges i festius durant tot l'any dóna peu a uns horaris “incompatibles amb els usos turístics”. “Vilanova pateix una fuga de compradors cap a altres parcs comercials que envolten la nostra ciutat”, ha destacat Ruiz, reiterant que el model d'espai comercial que es vol tirar endavant a la Masia d'en Barreres ja existeix al Garraf. Per al responsable de Promoció Econòmica, el projecte “reforçarà la capitalitat” de Vilanova” i es convertirà en “un pol d'atracció potent que beneficiarà la resta del comerç”.

Reunions amb sindicats, empresaris i veïns

El govern local ja s'ha reunit amb la Federació Empresarial del Gran Penedès, Viu Comerç, el Gremi d'Hostaleria, Menja't Vilanova, l'Estació Nàutica, així com UGT i CCOO per donar a conéixer el projecte. Ahir l'equip de govern també va explicar la iniciativa als grups de l'oposició, i la voluntat és trobar-se durant aquests dies amb representants de les associacions de veïns. Segons el regidor de Promoció Econòmica i l'alcaldessa, l'acollida tant per part dels sectors empresarials com dels grups polítics ha estat bona, amb la voluntat de posar en marxa el parc comercial. “Serà un projecte que tirarà endavant perquè la majoria de grups hi veuen un projecte de ciutat molt important”, ha afirmat Lloveras.

Pel que fa a les crítiques de falta de transparència per part de l'alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigaíl Garrido, que ha lamentat que el projecte no s'hagi consensuat a nivell comarcal, Neus Lloveras ha assegurat que s'ha gestionat d'una manera “absolutament correcta”. “No ens agrada explicar projectes en abstracte fins que no els tenim lligats”, ha dit l'alcaldessa de Vilanova. “Jo no em poso amb el que fan l'alcaldessa de Cubelles o de Sant Pere de Ribes a casa seva”, ha afegit Lloveras.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local