Vins i caves

Els grans elaboradors han fracassat; és l’hora dels mitjans

Cava. Eix

Cava. Eix

Aquestes darreres setmanes he pogut parlar amb diversos productors de raïm, elaboradors de vins i espumosos del Penedès i tècnics del sector i el to que transmetien era molt semblant: els vins de la D.O. Penedès estan ben situats i si tenen alguns problemes són els mateixos que els de les D.O. més prestigioses. Per contra, dins el sector dels espumosos hi ha dos grups: el dels grans cavistes que han optat pels preus barats a costa dels viticultors, i els elaboradors mitjans i petits que, sota diversos paraigües, mantenen una qualitat i preu que permet seguir pensant que tenen un bon futur i que també el té el Penedès com a territori vitivinícola.

Arribats a aquí, la pregunta és quina estratègia caldria seguir, on s’haurien de focalitzar els esforços de l'Administració i del conjunt de la societat. I un expert que coneix el sector en el seu conjunt em va dir “és l’hora dels elaboradors de mida mitjana”. I vaig pensar que tenia raó, que els grans han fracassat a l’hora de situar un producte en un nivell de prestigi i liderar un territori amb vocació vitivinícola. En canvi els mitjans, ja sigui sota el paraigua Cava, Clàssic, Corpinnat o per lliure són els que estan mantenint un nivell de qualitat, prestigi i preu com per veure el futur amb optimisme.

Tinc la sensació que en aquest sector passa com a la societat en general: quan els grans d’un sector deixen de ser motors, les empreses mitjanes han d’assumir tot el protagonisme. Crec que l’ Administració i el conjunt de la societat penedesenca hauríem de fer un esforç per donar suport i animar a aquests elaboradors mitjans, cooperatives incloses, a créixer, organitzar-se i agafar el lideratge d’un sector que voldríem que continuï fent de la qualitat l’emblema del Penedès.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!