Masia Barreres

Posicionament Viu Comerç sobre el Polígon Masia d'en Barreres i la modificació dels horaris comercials

Viu Comerç. Eix

Viu Comerç. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Comuniquem formalment el posicionament de VIU COMERÇ, sobre la proposta de modificació de la zona actualment delimitada com a municipi turístic, ampliant-la a tota la zona est de la ciutat i durant tot l’any, així com la nostra postura sobre la creació del Parc Comercial Masia d’en Barreres.

Exposem que:


1. El que va ser una ciutat industrial, que posteriorment va viure del sector de la construcció i principalment del comerç, en l’actualitat es pot dir que Vilanova i la Geltrú té com a principal activitat econòmica el comerç. Tenim un model comercial on conviuen serveis, comerç local i franquícies que moltes ciutats i pobles voldrien tenir, i pensem que s’hauria de respectar i protegir. Aquest model passa per tancar els diumenges i festius.

2. Amb aquest nou model que, de cop, ens presenta i impulsa l’Ajuntament, veiem que vetllen pels interessos particulars d’un promotor que pretén impulsar el comerç a les afores de la ciutat, i amb desigualtat de condicions, oferint l’apertura de diumenges i festius.

3. Els condicionants d’obrir en diumenges i festius, a nivell comercial, no es donen ja que no tenim ni turisme i visites suficients perquè hi hagi una demanda crítica per fer negoci i plantejar l’apertura d’horaris turístics.

4.  Viu Comerç, com a entitat que vetlla pels interessos generals del sector, sobre tot, dels operadors locals, no ha detectat des de la perspectiva dels empresaris, ni dels consumidors, cap indici i/o canvi social a la vila que defensi la  necessitat d’ampliar l’actual delimitació turística a la ciutat.

5. Que la petició que ha rebut l’Ajuntament correspon només a interessos econòmics privats i no del sector comercial de la ciutat qui s’ha manifestat en contra en Assemblea Extraordinària d’Urgència celebrada el 23/02/2018. No considerem que per interessos privats l’actual normativa hagi de ser modificada. En tot cas, hauria de modificar-se per un interès general del sector i de la ciutat, que son els que tenen una màxima implicació amb el territori. L’actual consideració d’excepcionalitat horària en la zona que comprèn la façana marítima, del 15 de juny al 15 de setembre per la zona que delimita la via del tren al seu pas pel municipi fins al mar, s’entén que és suficient per donar servei a la quantitat de visitants que rebem i en el període que ho fem.

6. Que el model de ciutat, i concretament el model comercial de Vilanova i la Geltrú, passa per l’equilibri de forces entre tots els operadors comercials, potenciant el comerç de proximitat i no el comerç de grans superfícies a l’extraradi de la ciutat. Les poblacions veïnes han desenvolupat un model totalment diferent al nostre, potenciant el grans operadors de la perifèria ja que no compten amb un centre comercial al aire lliure potent com el nostre.

7. Que en l’ actual conjuntura econòmica, que des del mes de novembre del 2017 estem patint un decrement en marges i vendes vivint el tancament de nombroses botigues, la creació d’un parc comercial en la via per on rebem visitants de Vilafranca, Manresa, etc, ja és un perill pel comerç local, però una variació discriminatòria segons les zones on es troben els comerços de grans superfícies és encara més perillós per la viabilitat del comerç del centre. A més, es molt pressuposar que la gent que visiti el parc comercial, posteriorment visiti la ciutat. Potser ni és el moment ni són les formes lligant-ho a un projecte i interessos d’un únic promotor.
 

En conclusió, pel model de negoci que es vol instal.lar, per l’excepcionalitat, per la urgència amb la que s’està portant a terme, per la conjuntura econòmica i social actual i , finalment per la inexistència de demanada respecte a l’apertura del comerç en diumenges i festius, comuniquem que el nostre informe és negatiu respecte a la proposta de modificació de la zona actualment delimitada com a Municipi Turístic.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local