Masia Barreres

Decathlon i Mediamarkt seran el pal de paller del nou Centre Comercial de Vilanova que obrirà el Nadal del 2022

La marca esportiva deixarà l’actual emplaçament a Sant Pere de Ribes i Conforama podria acompanyar-la perquè ambdues necessiten més metres

Des de l’Ajuntament vilanoví es considera que el parc confirmarà la capitalitat comercial de la ciutat, conjuntament amb l’oferta del centre

Decathlon i Mediamarkt seran el pal de paller del nou Centre Comercial de Vilanova que obrirà el Nadal del 2022. Jordi Lleó

Decathlon i Mediamarkt seran el pal de paller del nou Centre Comercial de Vilanova que obrirà el Nadal del 2022. Jordi Lleó

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Sembla un fet que Decathlon deixarà el seu emplaçament de Sant Pere de Ribes per ubicar-se al nou Parc Comercial de Vilanova i la Geltrú. D'aquesta manera, junt amb Mediamarkt conformaran el pal de paller d'aquesta nova zona comercial de 42.000 metres quadrats que s'està urbanitzant al solar de l'antiga fàbrica de Cemex, Griffi pels més antics, al polígon de la Masia d'en Barreres.

Decahtlon oficialment s'ha limitat a dir que no comenta "els projectes que té en marxa", però la plantilla és perfectament coneixedora del trasllat. El cert és que Decathlon necessita més metres per ampliar la seva botiga i l'espai actual a la rambla del Garraf no és possible guanyar més espai. El SEO i Founder, Manuel Vera, afirma a la seva pàgina de LinkedIn que el nivell de comercialització de la promotora Cel Urbà ja supera el 80% de tota la superfície màxima que es pot comercialitzar, uns 19.000 metres quadrats. Vera, a part de confirmar l'arribada de Decathlon a Vilanova, també afirma que Conforama acompanyarà la marca esportiva en el trasllat a la Masia d'en Barreres.

Les obres d'urbanització avancen a bon ritme i des de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú es contempla que el Nadal del 2022 el nou Parc Comercial ja estarà en marxa. Cal pensar que Decathlon i Mediamarkt han generat un efecte tractor per altres marques, no tan de moda i complements, les quals, sobretot del grup Inditex estan perfectament assentades al centre de Vilanova, constituint així un singular centre comercial a l'aire lliure en un entorn urbà.

Neus Lloveras, presidenta de la Federació Empresarial del Gran Penedès, coneix molt bé el projecte, perquè en la seva època d'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, i de diputada, va portar al Parlament de Catalunya la modificació pressupostària que va fer possible aquest parc. Lloveras puntualitza que "és un parc comercial de mitjanes, no un centre comercial. La immensa majoria d'empreses que s'hi ubicaran no estan actualment a la comarca. Aquest nou parc retindrà la clientela comarcal. Actualment si es vol un determinat producte, s'ha d'anar a fora del Garraf. Vilanova i la Geltrú ha d'exercir la seva capitalitat, i aquest parc comercial reforça aquest perfil, no només del Garraf sinó de tot el Penedès".

L'11 de febrer del 2019 l'Ajuntament de Vilanova va aprovar la modificació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, amb l'oposició de SOM VNG i la CUP. Aquesta darrera formació va presentar al·legacions a la modificació del POUM, junt amb l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes i de l'associació de comerciants Viu Comerç, però el govern, format llavors per CiU i ERC, va desestimar totes aquestes al·legacions.

En bona part, l'oposició de Viu Comerç, l'associació de comerciants del centre, a la posada en marxa d'aquest centre comercial està basada en el fet que es trenca l'equilibri del model comercial on conviuen serveis, comerç local i franquícies que s'ha treballat al llarg dels anys. L'entitat comercial tem que el nou Parc Comercial es convertirà en un pol d'atracció, deixant el centre amb menys clientela de Vilanova i d'altres municipis. El president de Viu Comerç, Joan Galimany, espera que la gent sàpiga valorar l'atenció personalitzada i la diversitat de productes dels establiments del centre, però el fan patir dos aspectes: la reducció de la circulació per dins del municipi i la manca d'aparcament a la ciutat.

Galimany no dubta que el comerç local s'ha de posar al dia, donar oferta en línia i el fer que l'oferta sigui tan competitiva com sigui possible, però "la clientela ha d'agafar un cert nivell de responsabilitat també i decidir si volen que perduri el comerç convencional o afavorir un comerç més global. Com a consumidors no podem contribuir tan alegrement en aquest model de comerç que en comprar un article mou tant de transport, és insostenible. El model comercial del centre de Vilanova és únic, a ciutats de dimensions semblants a la nostra això no existeix, només hi ha grans espais comercials a l'exterior, això contribueix a perdre la identitat de les ciutats".

Des de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Xavier Serra, regidor d'Urbanisme, Habitatge i Projectes i Obres d'Urbanisme, explica que "s'està treballant perquè els accessos al nou Parc Comercial interfereixin el mínim al funcionament de la ciutat". En aquest sentit es farà una remodelació de l'enllaç entre la C-15 i la C-31 a l'altura de Masia d'en Barreres. Les obres permetran accedir directament a la zona on s'està construint el parc.

La remodelació de l'encreuament entre la C-15 i la C-31 suposarà la intervenció en les dues rotondes existents, a banda i banda de la C-31, desdoblant els carrils en sentit Barcelona i Tarragona. Un pont sobre aquesta via permetrà l'accés directe a la zona de Masia d'en Barreres i un nou carril permetrà accedir sentit Vilanova des de la C-31 sense haver d'incorporar-se a la rotonda nord. Aquestes obres van a càrrec del promotor de l'espai Cel Urbà. Les actuacions també impliquen alguns ajustos en els carrers interns del sector de Masia d'en Barreres i la prolongació del carrer de l'Acer fins a la rambla Central.

A part d'aquestes accions, l'Ajuntament de Vilanova té previst ampliar el servei d'autobús, el carril bici i convertir l'avinguda Vilafranca, "no volem que aquest vial esdevingui una carretera, sinó un passeig, un espai públic de convivència amb més jardineria i sobretot reduir la velocitat dels vehicles", afegeix Jordi Medina, regidor de Promoció Econòmica, Projecció de Ciutat i Patrimoni Cultural. Totes aquestes actuacions estaran enllestides abans que el Parc Comercial de Vilanova obri les portes que es preveu pel Nadal de 2022.

Medina creu que aquest Parc Comercial bé a complementar l'oferta comercial, no només de la ciutat, sinó de la comarca, "perquè permet que vinguin marques que no poden estar en cap altre indret del Garraf. Cal pensar que les naus més petites que s'implantaran al nou parc comercial són com les existents al parc de la rambla del Garraf. Per tant, aquest nou emplaçament comercial no absorbirà franquícies del centre de la ciutat, no és el perfil de negoci que hi té cabuda".

El regidor ha explicat que estan a punt de presentar un estudi a Viu Comerç "el qual demostra que cada vegada més s'està assentant el concepte de Vilanova com a capital comercial. Cada cop més ve més gent a passar el dia, a comprar, a dinar i passejar. La idea és reforçar el centre comercial de la ciutat, certament tan singular", diu Medina. Una idea que Xavier Serra aprofundeix, "el Parc Comercial atraurà gent de la Catalunya central on no hi ha els operadors que vindran. Hem de ser capaços de fer que vagin al centre o al passeig marítim, aprofitant l'oferta festiva o cultural de la ciutat. Estem treballant aconseguir aquest objectiu, però tota la ciutat és un pol d'atracció", comenta el regidor d'Urbanisme.

El mateix regidor informa que dins del projecte del Centre de les Persones, hi ha prevista la reforma de la Rambla Samà a finals d'aquest any i a principis de l'any vinent hi ha la reforma de l'avinguda Francesc Macià. Unes actuacions que afavoriran el comerç local i que vindran seguides de les compreses en el Pla Integral del Nucli Antic. D'altra banda, també està prevista la construcció d'un aparcament soterrat a la zona del Cap de Creu i l'espai de Sant Jordi 2 també permet la possibilitat d'acollir un altre aparcament.

En principi es preveu que la posada en marxa del nou Parc Comercial suposarà la creació de 600 llocs de treball, que les persones residents a la ciutat tindran prioritat en ser contractades. A aquesta activitat cal sumar la posada en marxa, prevista per a finals d'aquest 2021 del complex Nova Center, l'antiga Vila Lauren, amb la posada en marxa dels cinemes i espais comercials relacionats amb el sector de l'oci.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local