Crisi al sector

La crisi de creixement de l’escumós Penedès

Jordi Cuyàs i Soler. 04-02-2019 16:25 Lectures 1090

Aquesta setmana s’ha fet públic que els 9 cellers, tots de prestigi, que fan vi escumós al Penedès, agrupats sota la marca europea CORPINNAT, han sortit de l’empara de la D.O. Cava, unint-se als que ja ho han fet sota el nom de CLÀSSIC PENEDÈS (dins la D.O. Penedès) i als que van per lliure. Tot plegat ens porta a situar-nos en una època de crisi, entenent-la com aquell temps en que allò antic ja no funciona i el que ha de venir encara no ha arribat.

I que allò antic no funciona és evident; tant sols cal mirar què ha passat (i el que està venint) amb les dues grans empreses cavistes per ser-ne conscients. La llàstima és que es veia a venir i no varen voler reaccionar, ni els propietaris ni les autoritats, per que el Cava estava segrestat pels cellers grans, alguns cellers que no vinifiquen ni tenen vinyes i cellers marquistes. I ara, d’una manera o altra, patirà tot el territori: des dels treballadors d’aquestes empreses  i els pagesos que els proveeixen fins al conjunt de l’entramat social.

Però ara el que és important és preparar el què ha de néixer. Que sigui arrelat al Penedès, que tingui uns preus d’acord amb la qualitat del producte, que no depengui d’unes empreses “monopolistes”, que doni garanties als consumidors, que se sàpiga obrir al món, que la qualitat sigui la brúixola, que configuri un paisatge del que ens sentim orgullosos,... Brindem per aquesta nova criatura de la que no en sabem encara ni el nom, però que és preciosa !!  I treballem per que aquesta crisi (de creixement) faci el menor mal possible a tothom que hi està implicat.

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans