Gastronomia

Les tres gràcies

Francesc Murgadas 01-07-2020 18:42 Lectures 383
Préssec de vinya. @vilaauroravng

Préssec de vinya. @vilaauroravng

Ha arribat l’estiu i, amb ell, el temps de les que jo anomeno “les tres gràcies” i que, ordenades cronològicament, serien l’albercoc, el préssec i la pruna. També conegudes com “de pinyol” i que dominaran el mercat dels fruits d’aquests tres mesos junt amb altres convidats com el meló, la síndria o el raïm primerenc.

Ho faran per diverses raons. Perquè deixen enrere la fragilitat delicada dels primaverals fruits vermells (maduixa, cirera...) que obliga al consum ràpid i la compra sovintejada. Perquè la seva mida ja permet un consum “a peces” molt més pràctic i versàtil a l’hora de dur-la a taula, consumir per berenar a mitja tarda o apagar la set amb una menjada apressada.

També, cosa que les altres fruites no fan tan evident, perquè ofereixen una variabilitat que les fa aptes per diversos usos, combinacions i fins i tot manies. I fins i tot perquè manifesten, amb la seva generosa carnositat, una ferma voluntat d’esdevenir productes del rebost. Ja sigui en forma de compota, melmelada, confitura... o simplement assecats i convertits en prunes seques o orellanes.

I és que, sobretot el préssec, ha anat desenvolupant varietats per tots els gustos i necessitats. Des del d’aigua, de fàcil pelat i consum amb pitet, al groc de pell vellutada que demana pelador i ganivet. Des del gran que convida a la manipulació culinària per integrar-lo en un guisat o amanida, a l’estrafolari “paraguaio” que convida a encerclar el pinyol a mossegades un cop rentat i eixugat. Des de la nectarina de pell lluenta al préssec fort de pinyol independent que permet separar netament les meitats com en l’albercoc o la pruna clàudia tardana.

I encara queda una darrera motivació, important pels temps que corren. Aquesta fruita “de pinyol” és, en aquest moment de l’any i en un percentatge força significatiu, fruita de proximitat. Filla de l’esforç dels nostres pagesos que ara reclamen la nostra solidaritat i ajut. Afanyeu-vos doncs a aprofitar els darrers albercocs, els primers préssecs i les primeres prunes. En fresc o omplint el rebost de dolces conservacions d’aquestes tres gràcies. Les nostres.

Si sou servits

Francesc Murgadas

Francesc Murgadas

ACPG

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No