Gastronomia

Cocuinalitat

Francesc Murgadas 16-07-2020 15:51 Lectures 555
Imatge d'arxiu

Imatge d'arxiu

La paraula -nova i encara fora del diccionari- ho diu tot. Si comensalitat defineix el fet de seure tots junts a taula, aquesta paraula, inventada per la cuinera Ada Parellada per l’exposició Què mengem avui ubicada actualment al Museu de Ciències Naturals de Granollers, vol definir el fet de cuinar junts. Fent equip.

Una peculiaritat de la cuina, que la restauració ha mantingut i manté vigent, però que la cuina de casa estava perdent per molt diversos motius, a quin més important.

Ara, amb el maleït confinament, hem redescobert que preparar un àpat en equip pot ser tan “socialitzant” com una partida de parxís, un viatge a Eurodisney o un concert al terrat. Que pastar farina per un pastís, pot ser igual de motivador per la quitxalla que treballar plastilina. I aquest és un redescobriment que no hauríem de deixar decaure.

Hem d’aconseguir incorporar al nostre receptari, plats i preparats que ens permetin la cocuinalitat. Fins i tot que la forcin. Modificant-ne els rituals per donar entrada als aprenents i fer-los sentir partícips d’una tasca col·lectiva important. Evitant el paternalisme de limitar la seva participació a parar i desparar la taula, i donant-los responsabilitats -monitoritzades si cal- en totes les fases de la confecció d’un plat.

De fet, la cuina tradicional ja ho tenia això. Havia inventat el taylorisme força abans que Henry Ford l’implantés a les seves fàbriques de cotxes. O la cuina de Nadal no es repartia entre l’estol de cuineres? O el capó de Festa Major no el partia l’avi davant la taula embadalida?

Caldria que ens forcéssim, per exemple, a preparar la pizza de punta a punta en comptes de demanar-la per telèfon. I que mentre un talla les verdures, l’altre faci la massa que un altre estirarà per cobrir-la amb els ingredients i rematar-ho ratllant-hi el formatge pel damunt. Després, mentre el forn faci la seva feina, serà el moment de posar en comú l’experiència per corregir els errors de cara a la propera vegada que algú digui: Fem una pizza?

O potser l’haurien de batejar com copizza?

Si sou servits

Francesc Murgadas

Francesc Murgadas

ACPG

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No