Gastronomia

Un, dos, tres

Francesc Murgadas 06-10-2020 16:17 Lectures 523

Arxivat a:

Ja sabeu l'obsessió que tinc en contra del malbaratament d'aliments, sobretot quan ja hem invertit temps i energia en la seva preparació a la cuina. Per això avui em permetré donar-vos una regla bàsica per la seva reutilització, que he batejat com la regla de l'un, dos, tres.

Perquè amb el número 1 es tracta de recordar -i practicar- que els aliments cuinats només s'han de reescalfar una vegada. I entendre que el microones no és el millor sistema si no tenim la precaució de fer-ho en dues o tres etapes i remenant el preparat en cada interrupció. Perquè cal saber que el microones no escalfa de forma regular. O no us heu trobat mai amb un plat de sopa reescalfada que té zones calentes i zones fredes?

Reserveu el 2 per recordar que un aliment acabat de cuinar no ha d'estar més de dues hores refredant-se fora de la nevera si no volem córrer el risc sanitari d'una contaminació bacteriana. Per tant, limitar-se a tapar l'atuell i esperar, tampoc sol ser la millor solució. Posar-lo just tret del foc en un recipient amb aigua freda, accelera el procés i permet complir la regla del 2 sense esperar al refredament total, per altra banda innecessari, ja que la tebior no perjudica la nevera i els altres productes conservats com ho fan els productes massa calents ficats al seu interior.

El 3 ens avisa que, a més d'aplicar les dues regles anteriors de forma correcta, qualsevol menjar preparat ha de ser consumit en un termini de 3 dies. Donant per suposat que el procés de conservació es fa en condicions, és clar. Una regla que em porta a recomanar alguna mena de marcat dels recipients de conservació que us permeti saber els dies que aquell preparat porta esperant a la nevera. I a exigir-vos, pel vostre bé, que apliqueu la regla estricta d'acabar-vos allò que ja està preparat i guardat, abans de preparar alguna cosa nova, enduts pel nostre instint culinari. Ens hi va la salut.

Per tant, ja ho sabeu. 1 reescalfament, 2 hores de refredament i 3 dies de nevera. Fàcil de recordar, no?

Ah! I no us fieu del nas i la vista com encara diuen algunes àvies cuineres. Alguns bacteris enganyen.

Si sou servits

Francesc Murgadas

Francesc Murgadas

ACPG

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No