Gastronomia

El producte fresc

Francesc Murgadas 12-12-2019 16:01 Lectures 657

El Gran Recapte ha evidenciat que la misèria suposa per molta gent, a més de no disposar d’aliment suficient, haver de renunciar als beneficis saludables del producte fresc. Irònicament, en un món que reclama als quatre vents les cinc peces de fruita i verdura al dia.
Enguany, alguns mercats han permès que la gran solidaritat nadalenca intenti pal·liar el problema, oferint als solidaris l’opció de comprar i regalar, en comptes de la pasta o la llauna de tonyina habituals, uns tiquets de 3€ que aportaven al banc dels aliments, productes frescos per un valor equivalent. Per alguna cosa calia començar, no?

Paral·lelament, acabo de veure que la cadena Bonpreu-Esclat ha posat en marxa una iniciativa que afecta al producte fresc. Al costat de les bosses de verdura per amanir convencionals, pots trobar, a un preu més ajustat, altres bosses iguals però amb una etiqueta que diu “caducitat curta”, és a dir producte fresc que reclama ser consumit en menys de dos dies.

Imagino que és el producte que ja porta uns dies al magatzem i al que, abans de sortir cap al contenidor de la brossa, l’empresa li dóna una segona oportunitat de ser útil, rebaixant-ne el preu de venda.

I aleshores penso. Per què, si aquesta darrera oportunitat no arriba, en comptes de llençar-lo, no es regala als que ho necessiten? O se’ls ven a un preu simbòlic. Amb els controls que calgui per evitar oportunismes, abusos, o fins i tot humiliacions. I és que els destinataris podrien o haurien de ser els mateixos necessitats que sovint, aprofitant la fosca de la nit, van a remenar, amb evident risc sanitari, el contenidor on han anat a parar aquests productes caducats o les restes dels restaurants de les rodalies.

Cal evitar el malbaratament dels recursos. Sobretot els escassos i de vida curta. Una forma de fer-ho és no deixant que arribi a l’abocador tot allò que encara pot ser útil. I per això, potser cal buscar la manera de fer un Gran Recapte cada dia de l’any. Més modest i discret, però constant. Que la misèria no fa vacances.

Si sou servits

Francesc Murgadas

Francesc Murgadas

ACPG

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres