Gastronomia

El mercaurant

Francesc Murgadas 18-01-2020 16:37 Lectures 977
Establiment de la cadena Ametller Origen. Eix

Establiment de la cadena Ametller Origen. Eix

La paraula és nova. El concepte no. Ja fa alguns anys que establiments del Penedès i Garraf de la cadena Ametller Origen ofereixen la possibilitat de dinar mentre es fa la compra. O de prendre a casa els productes que s'hi venen, ja cuinats i en forma de menú del dia. La pregunta sorgeix immediatament: És un restaurant? En el sentit tradicional, naturalment, no. Però el cert és que, els migdies, quan és hora de dinar, les taules s'omplen i la gent hi torna.

A un altre nivell, només cal anar a donar un tomb per la Boqueria de Barcelona per veure que cada dia hi ha més parades que es decanten pels productes preparats, consumibles a peu dret, en un tamboret del taulell, o afegibles a la bossa de la compra per menjar-los a casa. Fins i tot en alguns llocs com Madrid o Córdoba, ja hi ha antics mercats que han reconvertit totalment la seva funcionalitat, però mantenint la seva estructura, per fer-ne un restaurant de restaurants on cada parada ofereix un producte diferent de les altres i hi ha grans espais comuns on seu la gent que opta aquell dia per "dinar de tast" agafant diversos plats. I torna a sorgir la pregunta: És un mercat?

La resposta és la mateixa. Però cal recordar que abans, als mercats tradicionals, les botigues de llegum ja venien un producte cuinat i més o menys llest per ser consumit. Per no parlar dels mítics "bars de la plaça" on s'oferien cuinats, productes poc habituals com els menuts. I plats tradicionals com el "sang i fetge".

Què està passant? Doncs molt senzill, que la barrera entre el producte fresc -cru o conservat- i el producte cuinat s'està esvaint. Gràcies a l'aparició d'espais comuns on ambdues ofertes conviuen. O potser als mercats de dissabte dels pobles i viles que encara el conserven no hi han fet acte de presència les "roulottes" dignificades pel concepte "street food"?

Segur que molta gent encara ho veu amb malfiança. Però la diferència entre mirar una foto a l'App de la cadena que et durà el menjar a casa i veure en viu i en directe la gran cassola fumejant plena de carn estofada llesta per ser menjada acabarà decantant la balança. Espero.

Si sou servits

Francesc Murgadas

Francesc Murgadas

ACPG

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres