Gastronomia

Els guants a la cuina

Francesc Murgadas 26-06-2020 17:01 Lectures 234

Fins fa relativament poc, els únics guants que apareixien per la taula i el menjador eren els del maître o cambrer que ens servia a la taula del restaurant “de menjar fideus”. Després, quan una part d’aquella cuina va entrar en el món més o menys “industrial”, foren els fogons els que començaren a veure cuiners amb guants -afegits a la gorra i el davantal- manipulant els aliments. Amb una clara intenció d’evitar la temuda contaminació creuada d’ingredients i preparats.

La crisi d’aquests mesos ens hauria d’empènyer a escampar aquesta pràctica higiènica a les cuines particulars, donat que ens hem hagut d’acostumar -si us plau o per força- a dur guants per prevenció.

No estic predicant una obsessió malaltissa per cobrir-nos les mans, però sí que defenso un ús raonable d’aquest complement. Sobretot de cara a la mainada que aprèn dels fogons mitjançant l’exemple i la curiositat.

Si reflexioneu una mica, veureu la quantitat d’operacions que demanarien guants per garantir la higiene dels aliments. Des de pastar la farina en totes les operacions de rebosteria fins a la preparació de croquetes, mandonguilles, hamburgueses i demés preparats similars. Sense oblidar aquelles operacions (netejar peix, “porcionar” carns, netejar plats bruts ...) que desperten els “uix” i els “ecs” dels aprenents quan es fan amb les mans nues.

Insisteixo, no reclamo fer fora de la cuina qui no dugui guants. És evident que un ou ferrat o una truita es poden preparar sense tocar els productes. Però, i el pa amb tomàquet sucat que acompanya generalment la segona?

Per això, aprofitant que els guants han estat incorporats al nostre equipament, penso que és el moment d’integrar-los en el parament de la cuina de casa com en el seu moment hi vàrem afegir les bosses de congelats o els motlles de magdalenes.

Però compte!! Que això no substitueixi la necessària i imprescindible higiene -exemplificada en el rentat a fons de les mans abans i durant el cuinat- que hauria de presidir la nostra cuina. Sense convertir-la en un quiròfan o una base espacial.

Si sou servits

Francesc Murgadas

Francesc Murgadas

ACPG

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No